Як правильно вибрати GPS-навігатор

  • 14 may 2014 13:09:24

У побуті зустрічається два назви «GPS-навігатор» і «GPS-приймач». Навігатором зазвичай називають пристрій, який має екран високої якості і безліччю навігаційних функцій, в той час як завдання приймача полягає тільки в обчисленні координат.

застосування

визначення координат з високою точністю

знаходження кінцевої точки свого маршруту

оптимізація маршруту до кінцевої точки свого руху

збереження маршруту

виділення важливих для Вас пунктів: АЗС, готелі, пости ДАІ і т.д.

визначення швидкості, кількості пройденого часу, періодичності зупинок, визначення середньої швидкості руху і т.д.

мікропроцесор

При виборі навігатора, дуже важливо знати, який чіп встановлений на Вашому навігаторі. Процес обчислення координат дуже сильно залежить від роботи чіпа. Основною ознакою якісного чіпа є велике число каналів - це дозволяє отримувати сигнал з декількох супутників в один момент і відразу. В даний час у більшості якісних приймачів є 12 каналів, але на ринку існують також навігатори та з 20-ма каналами. Чим могутніше мікропроцесор, тим вище швидкість прокрутки, а також швидше масштабування.

контрольні точки

Візуально маршрутний шлях навігатора зберігається в образі послідовності контрольних пунктів. Якщо контрольні пункти (точки) об'єднати відрізками з прямих ліній, то в результаті виходить той маршрут, з яким працює навігатор. У разі якщо у маршруту складна криволінійна форма, тоді необхідно багато точок, щоб пряма з прямолінійних ліній відображала реальну криву. Виходячи з цього, чим більше на навігаторі буде контрольних точок, тим більше різної складності маршрутів буде доступно. Потрібно звернути увагу на кількість контрольних точок в приймальнику - чим їх буде більше, тим довше буде зберігається шлях. Дуже корисною буде така функція як кількість запам'ятовуються треків (стандартно від 12 до 15).

карти

Спеціалізовані картографічні прилади мають такою важливою характеристикою як розмір карти. Дуже зручно якщо у приладу є роз'єм для входу карти пам'яті. В даному випадку відсутні обмеження за обсягом, зручно записувати, змінювати, зберігати різні карти. Маловідомим параметром є такий параметр як кількість карт, які можна одночасно встановити на навігатор. Так як дуже часто буває, що в разі запису нової карти, стара карта стирається.

пам'ять

Найчастіше вбудована пам'ять навігатора не може вмістити всі необхідні карти. Наявність опції підтримки карт додаткової пам'яті ліквідує проблему з нестачею пам'яті. Якщо карти зберігаються на окремих картах, тоді не стирається вже встановлена ​​на навігаторі карти.

Електронний компас

Щоб встановити напрямок стандартному навігатора потрібно рух. Саме так прилад може встановити сторони світу - в цьому процесі порівнюються дві різні пункти координат. Електронний компас ж показує сторони світу навіть в нерухомо стані.

екран

Кольоровий монітор значно зручніше у використанні, але і чорно-білі екрани з чотирма градиентами сірого кольору виводячи графіку в хорошій якості. Чорно-білий монітор менш енерговитратний і добре помітний в яскраву сонячну погоду.Для екрану також дуже важливий такий параметр як прокрутка екрана.Еслі цієї функції немає, тоді можна буде можливість пересувати пройдений маршрут. Щоб побачити весь маршрут потрібно зменшити масштаб, і в разі якщо є безліч контрольних точок, ставати вкрай важко розглянути сам маршрут за численними написами.

Має велике значення також дозвіл екрана: чим більше дозвіл, тим інформатівней буде екран.

У разі якщо в навігаторі є параметр повороту зображення, тоді інформацію в навігаторі може відображатися в будь-якому положенні: як в горизонтальному, так і у вертикальному.

корпус

Залежно від цілей, клієнти вибирають навігатори також результати з матеріалів, з яких вони складаються і їх конструкції. Якщо пристрій передбачається використовувати в жорстких умовах, наприклад по бездоріжжю, тоді є сенс використовувати навігатор з міцніших матеріалів. Такі пристрої захищені від сильних ударів і вологи.

антенний адаптер

Прийом сигналів з супутника можна посилити за допомогою підключення зовнішнього антенного адаптера. У багатьох навігаторів така функція відсутня. При використанні навігатора в автомобілі це дуже важливо, через те, що метал ускладнює прохід радіохвиль. До того ж, при будь-яких умовах навігатор з окремою антеною набагато якісніше працює, ніж навігатор з вбудованою антеною. Види підключень для зовнішнього пристрою

Існують самі різні інтерфейси підключень - від самого стандартного USB і до бездротових Bluetooth, WiFi.

харчування

В даний час навігатори використовують літієво-полімерні акумулятори різної потужності від 800 до 1400 мА * год. Залежно від енергоспоживання, без підзарядки, вбудованих акумуляторів вистачає від 2 до 6 годин.