Навітел, Яндекс і Google: як не потрапити в пробку?

  • 14 may 2014 11:48:39

Проведемо серію експериментів і будемо добиратися вранці на роботу використовуючи сучасні засоби навігації Google, Яндекс і Навітел. Дружина, скажу прямо, в захват від цієї ідеї не прийшла і фраза «Якщо мене оштрафувати за запізнення - то компенсувати будемо за рахунок редакції» додала деякої гостроти нашого заходу. Відразу зазначу, що дорогу за 5 років я вже якось вивчив, а ось мистецтво передбачення пробок поки дається важко :) Тому в нашому арсеналі тільки навігаційні пристрої, в яких є можливість прокладати маршрути на карті з урахуванням дорожньої ситуації. Озброївшись планшетом на базі Андроїд з запущеними додатками, починаємо наш експеримент.

маршрут:

Точка А - будинок (район Святошино)

Точка Б - робота дружини (перетин Артема та Чорновола)

GPS навігатор Навітел

Вартість: 480 грн. (30 днів безкоштовно). Обсяг: 18 МБт, карта України - 685 МБт.

Встановився без проблем. При швидкості інтернету в 10 Мбіт хиталося приблизно 10 хвилин.

Враження від поїздки з навігатором Навітел П

ри виїзді GPS навігатор Навітел показав рівень пробок - 1. Побудова маршруту на карті швидке. Праворуч від напрямку руху, йде смужка кольору, який вказує на швидкість руху потоку. Червоний - пробка, рожевий - рух утруднений, жовтий - рух щільне, зелений - вільно. Якщо немає ніякої смужки, значить, у навігатора Навітел немає інформації про дорожню ситуацію в цьому місці.

тест Навітела

Навітел, Яндекс і Google навігація: як не потрапити в пробку? Попадання в дорожню ситуацію - практично 100%. Один раз спробував нас направити в вулички в районі Злототоустовской. Приблизно знаючи алгоритм роботи провісника пробок і пам'ятаючи про компенсацію за запізнення - не поїхав, оскільки ймовірність несподівано застрягти разом з виїжджають з будинків на вузьких вуличках значно вище.

Голос гучний і чіткий. Правда, GPS навігатор Навітел видавав незрозумілі звуки з набору Windows 3.11. Один з них, швидше за все, попереджав, що була перевищена швидкість в 60 км / ч. Призначення іншого з'ясувати не вдалося.

Трафік за поїздку: GPS навігатор Навітел

1-й день - 63 ВПТ (7,0 кбт / км)

2-й день - 68 ВПТ (7,5 кбт / км)

3-й день - 61 ВПТ (6,7 кбт / км)

Середнє - 7,1 кбт / км

Якщо ви клієнт Київстар, то для поїздок досить буде купити пакет «Бізнес-Інтернет 5» за 5 грн. у місяць.

додаток Яндекс.Навігатор

Вартість: безкоштовно. Обсяг: 18 МБт. Карта подгружается в процесі пересування і зберігається в пристрої.

Враження від поїздки з Яндекс.Навігатор

Рівень пробок при виїзді - 2. Побудова маршруту на карті моментальне. Розфарбовує маршрут відповідно до дорожньої ситуації. Червоний <5 км / год, жовтий <40 км / год, зелений> 40 км / год, сірий - інформації на даний момент немає. В таких же тонах зліва малюється стовпчик, який показує, яку частину маршруту ми вже проїхали. По ходу руху колір маршруту на Яндекс.Навігатор змінювався. У всіх червоних місцях ми відзначилися натисканням на педаль гальма. Голос ясний і чіткий. Ніяких сторонніх звуків. До речі, в навігаційному пристрої використовували запис голосу Оксани Мандрики, директора з маркетингу в «Яндекс Україна».

Трафік за поїздку: Яндекс.Навігатор

1-й день - 4,23 МБт (450 кбт / км)

2-й день - 2.04 МБт (264 кбт / км)

3-й день - 1.16 МБт (129 кбт / км)

Середнє - 281 кбт / км

За 3 дня час при прогнозі навігатора в 17-19 хвилин відрізнялося на 5-10 хвилин в більшу сторону. Якщо ви клієнт Київстару, то для поїздок по Києву (близько 30 км в день) оптимальним буде купити пакет «Бізнес-Інтернет 500» за 55 грн. в місяць або ж заказть послугу «Інтернет без меж» за 35 грн. у місяць.

Розробники програми Яндекс.Навігатор обіцяють незабаром додати можливість завантажувати карти певних регіонів прямо на телефон і тоді трафік споживатися буде значно економніше. Як видно з таблиці, якщо їздити весь час по одному і тому ж маршруту, то показники споживання трафіку зменшуються втричі.

Google навігація

Вартість Google навігації: безкоштовно. Обсяг: 5,55 МБт. Карта подгружается в процесі пересування.

Буквально зібрався вже публікувати статтю, як Google оголосив, що оновилося додаток «Карти» і тепер Google навігація доступна і для України. Всі мої спроби зробити оновлення на планшеті закінчувалися написом «Ваше замовлення обробляється. Товар буде доступний через кілька хвилин ». Тому довелося використовувати попередню версію, але з включеними функціями Google навігації.

Враження від поїздки

Рівень пробок в місці пересування показується точкою в лівому нижньому кутку поряд з індикатором часу маршруту, яка забарвлюється відповідно до дорожньої ситуації. Маршрут на карті побудував моментально.

Голос гучний і чіткий. Дуже до речі підказки про те, якого боку потрібно триматися на розвилках доріг. Маршрут пофарбований приблизно тими ж квітами, що і в попередніх програмах. В процесі переміщення малює смужку синього кольору і щоб зрозуміти, що тебе чекає попереду доводиться переключатися в режим відображення всього шляху.