Огляд світлодіодних ламп серії G5S і серії G9X

  • 03 November 2016 20:03:10

Ми звикли бачити світлодіоди (LED - light-emitting diode) в самих різних побутових приладах, де вони застосовуються для індикації різних подій і невеликих подсветок. Інженери швидко побачили переваги даного джерела світла і знайшли застосування світлодіодів в побутових лампах освітлення, які вже витісняють енергозберігаючі лампи ( «економки»). І ось, відносно недавно, на ринку автомобільних ламп головного світла також почали з'являтися рішення на основі світлодіодів. Перші автомобільні LED-лампи головного світла мали ряд конструктивних недоліків, і автолюбителі не поспішали встановлювати їх замість штатних галогенних ламп, не в останню чергу через їх дорожнечу. Але час йде і технології виготовлення світлодіодних ламп змінюються тільки в бік поліпшення світлових характеристик і здешевлення виробництва. На сьогоднішній день ми маємо покоління світлодіодних ламп, в яких інженери врахували недоліки попередніх поколінь і отриманий продукт дійсно має відмінні світлові якості, високу надійність та прийнятну вартість. Сучасні світлодіодні лампи всерйоз можна розглядати як альтернативу ксенону, якщо ви хочете поліпшити світло штатних фар головного світла, по з яких-небудь причин не хочете встановлювати ксенонове освітлення.


Яскравими представниками сучасних світлодіодних ламп є LED лампи серії G9X і серії G5S, про них і піде мова в нашій статті.

Світлодіодні лампи серій G9X і G5S досить схожі за своїми характеристиками, тому будемо їх розглядати в парі. Отже, які ж переваги мають дані світлодіодні лампи:


1) У LED-лампах серії G5S і G9X джерелами світла є високоякісні світлодіоди LUXEON Z ES від всесвітньо відомої компанії Philips. При своїх розмірах 2,0 мм х 1,6 мм вони максимально споживають всього 3,6 Вт на діод (номінальна потужність 2,1 Вт) і видають дуже яскравий білий світ з колірною температурою 6000-6500 До, а сумарний світловий потік від лампи може досягати 2000 лм. Варто відзначити, що максимальна робоча температура даних світлодіодів складає +125 градусів Цельсія, що буде не зайвим при використанні ламп в умови високих температур зовнішнього повітря.


Незважаючи на високу яскравість, дані лампи мають чіткий пучок світла і виражену светотеневую кордон, а значить водії зустрічних автомобілів не буду засліплювати і слати слідом прокляття. А домогтися такої СТГ вдалося завдяки розміщенню світлодіодів на такому ж місці в LED лампі, що і нитка розжарення в галогенці. Таке розташування світлодіодів дозволяє ефективно використовувати лампи серій G9X і G5S як у звичайній рефлекторної оптики, так і в оптиці з лінзами.


2) Для кращого розподілу тепла, світлодіоди розміщені на підкладці, яка виготовлена ​​з міді, як і весь корпус лампи з основним радіатором. Мідь має дуже високу ступінь поглинання тепла в порівнянні з іншими металами і, для порівняння, перевершує алюміній в два рази за якістю тепловідведення. На додаток до основного радіатора є додаткові гнучкі стрічкові радіатори, які виготовлені з лудженої міді і легко розподіляються в просторі під кришкою фари. Такий вибір матеріалів і їх компонування дозволили ефективно відводити розподіляти виділяється діодами тепло і відводити його від лампи виключаючи перегрів. Відсутність вентилятора на радіаторі лампи дозволило зробити її більш компактною, а завдяки застосуванню мідного корпусу і радіаторів нової конструкції не погіршився тепловідвід. Робоча температура LED ламп серії G9X і G5S лежить в діапазоні від -40 до +80 градусів Цельсія, що також зберігає пластик лампи від передчасного руйнування.

Головною відмінністю між лампами серії G9X і G5S є розмір і конструкція основного радіатора у ламп серії G5S. Завдяки унікальній конструкції і застосуванню нових технологій компонування, лампи серії G5S мають разюче малі розміри, що дозволяє їх розміщувати навіть в самих компактних фарах.


3) Для зниження габаритів ламп серії G9X і G5S з їх конструкції було винесено драйвер, який тепер розташовується окремо від основного корпусу лампи. Драйвер (іншими словами блок управління) лампи постачає її стабілізованою напругою в діапазоні від 9 до 30 В, забезпечує миттєвий розпал, і регулює режим роботи для її ефективного охолодження. Інженери подбали про важливий чинник захисту драйвера і роз'ємів, якими він підключається до лампи, від зовнішнього впливу рідин і пилу, а саме цей захист відповідає високому стандарту пиловологозахисту IP65. В даних лампах є вбудована «обманка», яка виключить появу помилки, при наявності функції контролю справності галогенною лампи в бортовому комп'ютері автомобіля.

4) Ніякі з компонентів лампи не випромінюють електромагнітні випромінювання, які можуть стати перешкодами для роботи іншого електрообладнання в автомобілі. На завершення хочеться відзначити, що заявлений термін служби LED ламп серії G5S і серії G9X становить величезні 50 000 годин, що у багато разів перевершує аналогічний показник галогенних і ксенонових ламп. Таким чином прибрати один раз LED лампи ви можете забути про їх заміну до закінчення терміну служби самого автомобіля, а це дійсно вигідна інвестиція.