Автомобільні джерела світла

  • 30 may 2014 12:04:46

Скільки коштує світло?

Обсяг ринку автомобільних джерел світла зазвичай оцінюють за методикою компанії OSRAM, де вважають, що середні річні витрати на джерела світла в перерахунку на один автомобіль становлять 1 євро. Ця цифра дуже середня і не постійна. У «просунутих» в усіх відношеннях регіонах її можна збільшити до 1,2 - 1,4 євро. У кризові роки витрати власників падають. Проте, прикинувши загальний обсяг ринку України і обсяги окремих її регіонів, торгові компанії починають розуміти, за які суми вони борються. Ця ж методика показує тенденції: з ростом автопарку ринок джерел світла буде тільки рости.

Хто нам світить?

В Україні працюють близько 20 постачальників джерел світла. Говорити про їх конвеєрних поставках на українські (і не тільки) автоскладальні підприємства, швидше за все, некоректно, оскільки на конвеєр ставлять не лампочки як такі, а світлові прилади в зборі. Постачальники цих приладів (Hella, Automotive Lighting, Valeo, Visteon, Koito ...) самі лампочки можуть не робити, а купувати їх у виробників, що заслужили, з їх точки зору, довіру: Philips, OSRAM, GE, Koito та ін. Досить часто в різних партіях бренди ламп можуть змінюватися, але оскільки для конвеєрних поставок використовують так звані стандартні лампочки, вони за своїми властивостями незначно відрізняються один від одного.

На вторинному ринку картина інша. Там можна зустріти лампи OSRAM (OSRAM - дочірнє підприємство Siemens), Philips, Narva (ці бренди належать Koninklijke Philips NV), Hella, KG, Bosch (Robert Bosch AG), Koito (Koito Manufacturing З ltd), Wagner (Wagner Lighting Prodact входить в Federal Mogul), Valeo, Eagle Eyes Traffic, «Діалуч», «Маяк» ... Також попитом користуються лампи, що не належать ні до якого бренду, зате продаються за привабливими цінами.

Представлені бренди фахівці ділять на належать компаніям, які мають в своєму розпорядженні власне виробництво або замовляють продукцію стороннім виробникам. Власне виробництво - це серйозна конкурентна перевага. Навіть розташоване в країнах третього світу, воно дозволяє повністю контролювати якість продукції і надати покупцям оригінальний і повний асортимент продукції.

До компаній - пакувальникам часто відносять так званих вітчизняних виробників, які можуть вкладати в свою коробку все що завгодно, як вироби російських або білоруських заводів, так і китайські «noname». Але це зовсім інша історія. Оскільки асортимент пакувальників навіть віддалено не нагадує той перелік продукції, що пропонується світовими «грандами», такими як OSRAM, GE, Philips, Koito ... тому що майже весь асортимент виробників - це не стандартні лампи, а джерела світла з поліпшеними (так або інакше) характеристиками. Це положення красномовно підтверджує огляд асортименту одного з провідних гравців ринку.

Philips - всі сторони світу

Про асортименті компанії Philips 2013-2014 рр. нашим читачам нагадав Михайло Новіков, керівник напряму «Автомобільні лампи» компанії Philips.

Левову частку продажів на вторинному ринку становлять галогенові і ксенонові лампи головного світла.

Галогенові лампи головного світла зазвичай ділять на лампи стандартні і лампи, основні характеристики яких поліпшені в порівнянні з властивостями стандартної лампи, причому не на шкоду іншим. Стандартну лампу компанія Philips поставляє на первинний ринок, а лампи з поліпшеними характеристиками поставляються на вторинний ринок автозапчастин. Серед них є лампи з великим терміном служби, збільшеним світловим потоком і лампи з підвищеною колірною температурою.

Колірна температура денного світла (від похмурої погоди до яскравого сонячного дня) може коливатися від 4000 до 6500 К. Світло з температурою всередині цього діапазону найбільш комфортно сприймається людським оком. Тому всі виробники прагнуть зробити лампи, які випромінювали б світло, близький за своєю температурі до денного, а ще краще до температури сонячного дня.

Philips випускає три типи ламп зі збільшеною колірною температурою: Blue Vision Ultra, Crystal Vision, Diamond Vision. Абсолютно неправильно говорити, що лампи зі зміненими колірними характеристиками цікавлять тільки любителів тюнінга. Оскільки їх колірна температура (4000, 4300 і 5000 К відповідно) наближена до денного світла, то це лампи для тих, хто багато і часто їздить вночі. Їх комфортне освітлення менше стомлює очі, а раз менше напруга, то вища безпека руху в темну пору доби.

Компанія випускає кілька варіантів ламп зі збільшеним світловим потоком: Vision, Vision Plus і X-treme Vision.

Ці лампи збільшують в порівнянні зі стандартними лампами освітленість дороги в найважливіших для водія точках в першому випадку на 30%, у другому - на 60% і в третьому - на 100%.

Для власників транспортних засобів, бортове напруга яких нестабільно, випущена лампа зі збільшеним терміном служби і високою світловою віддачею, що гарантує гарну видимість, - LongLife EcoVision. Термін служби цієї лампи 2000 годин.

Ксенон. На вторинному ринку України вже другий рік йде сплеск продажів газорозрядних ксенонових ламп. Це пов'язано з тим, що свого часу в нашій країні було продано багато машин, оснащених на конвеєрі ксеноновими головним світлом. Так як термін їх служби підійшов до кінця, настає час заміни цих ламп. Для такої заміни Philips пропонує три варіанти.

Перший. Xenon Vision. Для тих, хто хоче замінити тільки одну що вийшла з ладу лампу, не погіршуючи зовнішнього вигляду машини. Випуск цієї лампи визначив той факт, що в процесі експлуатації стандартних ламп дещо підвищується колірна температура їх світла. Якщо замінити тільки одну лампу, то фари можуть виглядати по-різному. Колірна температура лампи Xenon Vision підібрана таким чином, що вона буде світити точно так же, як та, яка підлягає заміні, роблячи світло фар абсолютно одінако¬вим, незважаючи на те що в одній фарі стоїть нова лампа, а в інший та, що вже попрацювала деякий час.

Другий. Xenon Bluevision Ultra. Для тих, хто багато їздить вночі, Philips пропонує лампу зі збільшеною колірною температурою (6000 К), яка світить яскравим білим світлом, максимально наближеним до спектру денного світла. Ця лампа менше стомлює зір і створюється відчуття, що вона світить яскравіше.

Третій. Xenon X-treme Vision. Для тих, кому мало ксенонового світла, Philips пропонує лампу Xenon X-treme Vision зі збільшеним на 50% світловим потоком. Вона висвітлює дорогу в півтора рази краще, ніж стандартна ксенонова лампа.

Світлодіодні рішення для денних ходових вогнів (ДГЗ). Асортимент Philips містить кілька видів вбудованих ДГЗ: серію Daylight з 4 і 8 світлодіодами, розташованими в ряд, і дворядні Daylight Guide. Однак, за спостереженнями компанії, ринок до ДГЗ кілька охолов. Це відбувається з багатьох причин. По-перше, все нові автомобілі, випущені в Європі з 2011 р, мають вбудовані ДГЗ. По-друге, у власників є відторгнення від наповнили ринок «китайську якість».

Світлодіодні рішення для інтер'єру, стогін-сигналів, покажчиків повороту. Цей сегмент ринку на підйомі. Зараз багато охочих купити і встановити якісні світлодіоди для внутрішнього освітлення. Встановивши таку альтернативу, власник починає розуміти, що раніше в машині світла не було взагалі. Стильний, комфортний, що споживає дуже небагато енергії світло дозволяє спокійно читати в темну пору (наприклад, чекаючи кого-то), не боячись при цьому розрядити акумулятор.

Попит на світлодіодні рішення для стоп-сигналів і покажчиків повороту трохи нижче, але тим не менш безперервно зростає, хоча і в цьому сегменті широко поширена продукція китайських виробників сумнівної якості і не відповідає вимогам светораспределения. Безпека водіння з такою «альтернативою» може бути досить сумнівною. Тому слід всіляко звертати увагу автовласників на необхідність використання високоякісних світлодіодів.

Світлодіодні інспекційні лампи. У 2013 р Philips представив ринку кілька видів інспекційних світлодіодних ліхтарів для СТО. Створюючи стильний комфортний світ на робочому місці, вони дозволяють полегшити працю механіків. Ця продукція була добре зустрінута ринком, тому прийнято рішення про суттєве розширення в 2014 р асортименту цього виду виробів, серед якого з'являться не тільки професійні моделі, але також ліхтарі для автовласників, та й просто для домашнього вжитку.

Про тенденції ринку. За останній рік ринок сильно не змінився. Серед галогенових ламп стало зникати «відверте барахло», поступаючись місцем лампам все більш гідної якості. Але разом з тим відходить у минуле найнижча цінова категорія ламп (нічого не відбувається задарма).

Ціна якісних світлодіодів не змінюється, але проглядається тренд на застосування все більш потужних світлодіодів.

Серйозних змін частки ключових гравців також помічено не було, однак поява нових імен (став більш популярний бренд Bosch, серйозну частку ринку зайняла Koito ...) скорочує частку «безбрендових» продукції.

У 2014 р Philips збирається розширити число пропонованих моделей джерел світла за рахунок нових високотехноло¬гічних конструкцій, розповіді про яких будуть присвячені публікації нашого журналу.

OSRAM: інновації та якість

OSRAM - одна з найстаріших компаній Німеччини, що спеціалізується на розробці, виробництві і продажах джерел світла найрізноманітнішого призначення. Однак, як підкреслили, розповідаючи про оновлення асортименту, Дмитро Каверін - керівник відділу «Спеціальне освітлення» і Олексій Кутенков - менеджер але продукту «Спеціальні джерела світла», напрямок «Автомобільне освітлення» займає серед інших дуже важливе положення.

Основним трендом розвитку автомобільного освітлення останнього часу стає повсюдне використання світлодіодів. Усередині цього тренда OSRAM виділяє три самостійних великих напрямки: модулі, ретрофіти і аксесуари. Компанія OSRAM може запропонувати покупцям унікальний, високотехнологічний і широко затребуваний ринком, який має унікальний дизайн набір світлодіодних рішень в кожному з цих напрямків.

Один з найцікавіших прикладів напряму «модулі» і основна новинка сезону компанії - повністю світлодіодна фара LED riving EOG, яка поєднує в собі функції трьох світлових приладів: денного ходового вогню, противотуманной фари і бічного поворотного світла. Цей світловий модуль поки продається тільки на вторинному ринку, але ведуться успішні переговори про постачання його на складальні конвеєри, в тому числі українських автоскладальних підприємств.

Світлодіодна протитуманні фари повністю повторює светораспределение традиційної галогенною противотуманной фари. У тому ж корпусі встановлені денний ходової вогонь і бічне світло. Він реалізований наступним чином: при включенні покажчика поворотів включається додаткова світлодіодна секція, яка дає додатковий пучок світла в тому напрямку, куди автомобіль збирається повернути. Ця фара може бути встановлена ​​на різні моделі автомобілів, де є технологічний отвір під світловий прилад діаметром 90 мм. (Таке отвір дуже часто використовується автомобілебудівниками для установки галогенових світлових модулів, Valeo Eogstar, наприклад.)

Нова фара відповідає всім чинним нормативам і стандартам, які визначають допуск її для іспользова¬нія на дорогах загального користування. Жоден виробник не має подібного інноваційного рішення, орієнтованого на широке коло людей, що приділяють увагу дизайну свого автомобіля. Колірна температура світла нової фари прекрасно поєднується з кольором газорозрядних головних фар сучасного автомобіля.

У компанії згодні з тим, що попит на вбудовуються ДГЗ кілька остигає. Це відбувається через переважної поширення пристроїв азіатського виробництва, якість і сама працездатність яких швидко розчарували автовласників. Тому OSRAM прогнозує вторинну хвилю попиту, яку викличе пошук якісних світлодіодних рішень. Переваги пропонованого компанією OSRAM асортименту ДГЗ разом з новою багатофункціональною фарою LED riving FOG здатні дати повну впевненість в якості світла і відродити інтерес до цього виду продукції.

Другий напрямок світлодіодної технології - ретрофіти. Це світлодіодні джерела світла, призначені для заміни традиційних ламп розжарювання випускаються з тими ж самими цоколями, для освітлення салону, стоп-сигналів, покажчиків поворотів ...

За минулий рік асортимент OSRAM цього напрямку збільшився з чотирьох позицій до декількох десятків і продовжує швидко зростати. Компанія розширила асортиментну пропозицію для того, щоб мати можливість запропонувати широкий вибір різних видів високоякісної продукції, серед якої споживач може вибирати вироби з різною колірною температурою (дають більш теплий або холодний світло). Термін служби цих джерел світла цілком узгоджений з терміном служби самого автомобіля. Ця продукція для тих, хто втомився від «китайську якість» і готовий раз і назавжди підвищити світловий комфорт свого автомобіля і зробити привабливим його зовнішній вигляд за рахунок оригінального світлового дизайну.

У момент написання цієї статті OSRAM виводить на ринок ще одну нову світлодіодне рішення LEDambient. Ця пропозиція орієнтоване на світловий тюнінг автомобіля, на модернізацію його внутрішнього освітлення і створення світлодіодного підсвічування всередині салону.

В основі світловий індивідуалізації салону автомобіля лежить принцип модульної бездротовий (відпадає необхідність вести дроти) світлодіодним конструкції, яка збирається власником за своїм смаком і бажанням з наборів, що випускаються компанією OSRAM.

Асортимент складається з двох комплектів. Перший - це ультратонкі ударостійкі і вологостійкі, сумісні з більшістю автомобілів світлові накладки на пороги. Вони спалахують, коли відкривають двері, і гаснуть після того, як двері будуть зачинені.

Другий комплект призначений для внутрішньосалонового освітлення. У нього закладені дуже широкі можливості, він, в свою чергу, складається з двох наборів. Перший дозволяє створити «заливає» світло салону або підсвітити різні ніші, місця під ногами, задній диван, стелю. Другий призначений для точкового підсвічування якої-небудь ділянки або для того, щоб підсвітити світловод і з його допомогою індивідуалізувати простір автомобіля.

Комплекти можна використовувати як разом, так і окремо. Управління світлом здійснюється за допомогою бездротового пульта управління, який дозволяє виставляти час затримки світла і навіть регулювати в дуже широких межах колірну температуру одержуваного світла.

Ще однією важливою новинкою сезону стала газорозрядна лампа нового покоління Xenarc Night Breaker Unlimited. Ця лампа призначена для безкомпромісних водіїв, яким може не вистачати навіть ксенонового світла. Нова лампа дає на 70% більше світла (в точках виміру, які визначає протокол ЄЕК ООН) і на даний момент дозволяє створити найпотужніший ксенонове світло, який дозволено використовувати на дорогах загального призначення.

Друга новинка вторинного ринку призначена для економічного рішення. Ксенонова лампа Xenarc Classic створена із застосуванням недорогих матеріалів і технологій, тому виявляється значно дешевше стандартних ксенонових ламп. Ця пропозиція для тих, хто готовий перейти на якісний продукт, але з якихось причин ОЕМ-продукт для них доріг. Незважаючи на швидке поширення передових технологій, більшість автомобілів українського автопарку використовують галогенове головне світло. Для цієї категорії водіїв OSRAM розробив найпотужнішу галогеновую лампу Night Breaker Unlimited, що дозволяє збільшити освітленість ключових точок дороги на 110% в порівнянні зі світлом стандартної лампи. Висока світлова ефективність нових розробок створює умови для безпечного водіння, не викликає втоми очей і дозволяє набагато раніше помітити перешкоду на дорозі.

В якості окремої товарної групи OSRAM пропонує різні автомобільні ручні ліхтарики, штурманську підсвічування, інспекційні ліхтарі для автосервісів. Правильний світло, який дозволяє помітити всі недоліки або переконатися, що автомобіль повністю справний.

 
Рекомендуємо