Галоген проти світлодіода

  • 30 may 2014 12:12:55

У цій статті спробуємо розібратися хто краще: галоген або світлодіоди. Тестуємо лампи в головному світлі фар.

Лампи - це маленька «частина світу». Світлодіодні лампи (на те вони й лампи) теж підходять під таке визначення - вони досить впевнено і послідовно завойовують місця у класичних автомобільних освітлювачів всіх мастей. А деякі фахівці і не зовсім фахівці говорять про повну перемогу світлодіодів. І дійсно зараз багато інтернет-магазини пропонують LED лампи для внутрішньосалонового освітлення, габаритів (задніх і передніх), задніх стопів. Адже ринок впевнено пропонує LED не тільки для внутрішньосалонового освітлення і задніх ліхтарів, але навіть для фар головного світла. Ви можете запитати як же то можливо? Відбивач фари (будь-який) налаштований на певне джерело світла - і тут без замін. В такому випадку, яким чином нерідний джерело правильно сфокусує правильну светотеневую кордон і горизонт, якщо він встановлений в фару спочатку не призначену для нього.

Для тесту ми взяли «Авео» лампи якого трудяться безперервно вже півтора року. І досить середній рівень світла говорить про закономірний старінні ламп (заводські галогенки Філіпс).

Свої домисли і міркування ми вирішили перевірити на практиці і для цього купили дюжину світлодіодних ламп для цоколя H7. Список відповідних автомобілів досить великий від уже згаданого «Авео», до Ford Kuga і Audi A6. У той же час купили галогенні лампи - подивимося на що вони здатні.

Для випробувань взяли звичайні лампи, без + 110% і т.д., за винятком Phillips + 30%, так як в офіційному представництві Філіпс нам сказали, що без збільшеною світловіддачею лампи на ринок вже не надходять. Вартість лампочок Маяк становить 45-65 грн., Інших - 100-150 грн. Мінімальна ціна за світлодіоди починається з 350 грн. за штуку.

На 1-му місці: галогенова лампа OSRAM - переможець: з усіх картинок освітлення у Osram найбільш правильна 2 МІСЦЕ: галогенова лампа Російський «Маяк» несподівано піднявся на друге місце.

і в той же час «далекобійна».

3 МІСЦЕ: галогенова лампа Philips (+ 30%) - показав нормальний результат і посів третє місце. 4 МІСЦЕ: галогенова лампа Bosch взяв «дерев'яну» медаль. Він трохи поступився «Филипсу», але на дистанції 20 м трохи краще світить.

Весь наш процес тестування ми поділили на два етапи. В першу чергу перевірили розподіл світла на звичайному моніторі в приміщенні, а потім виїхали на полігон, щоб подивитися на освітленість справжнього ділянки дороги в темряві.

Ця ідея заощадила нам час - половина учасників до випробувального полігону так і не доїхала, продемонструвавши безпорадність на лабораторному моніторі. Всі світлодіоди провалилися, без винятку. Правда, самі класні з низ поїхали разом з галогенками на природу - так, захотілося доповнити ніч барвистими променями світлодіодів.

5 МІСЦЕ: Narva: картинка освітлення хороша, але інші світять краще.

Ось так світять світлодіодні лампи. Фото ми поставили поза призових і непрізових місць, щоб показати особливості їх роботи в порівнянні зі стандартними лампами з ниткою розжарювання - вони ступають в два рази.

Полігонні випробування проводили на вже згаданому «Авео». Люкси (одиниця виміру освітленості) вимірювали вже перевіреним пристроєм «Еколайт-02». Щоб було зручно фіксувати результати вимірів ми розташували на протязі осьової лінії по бортах машини конуси з проміжком 10 метром, а останній на видаленні 70 м. Така дистанція дозволила оцінити всі пучки світла, - якщо буде далі, то водії будуть включати дальнє світло.

На висоті півметра від поверхні розташували контрольні точки освітленості конусів. Далі представлена ​​таблиця на якій видно всі дані - окремо для лівого і правого бортів машини.

Краще за всіх себе зарекомендували лампочки Osram. Даний результат був прогнозований фахівцями і не фахівцями, тому що німецький виробник давно славиться своєю якістю. Сюрприз нас чекав потім - друге місце у «Маяка». Раніше мампочкі російського виробництва не могли похвалитися якістю і постійно провалювали всілякі тести. Лампочки Філіпс навіть зі збільшеною світловіддачею виявилися гіршими за Осрам і Маяка. Так як головною метою цього тесту був порівняльний аналіз головного світла з лампочками з ниткою розжарювання зі світлодіодними лампами ми закономірно поставили ЛЕД лампи в таблицю. Хоча як виявилося порівнювати галогенное або ксенонове освітлення зі світлодіодним ще зарано. Безумовно, за світлодіодами майбутнє, причому самий найближчий, але поки ще не настав їх час.