Як перевірити парктроник тестером?

  • 27 November 2017 13:37:23

У сучасних автовласників є великий арсенал електронних помічників, що роблять процес управління автомобілем більш простим і безпечним. Серед них важливе місце займає парктроніки.

Водії в великих мегаполісах, які змушені щодня проявляти чудеса маневрування, щоб прилаштувати своє авто на забитої машинами майданчику, давно оцінили користь цього девайса. Завдяки цьому невеликому приладу, кожен новачок зможе припаркувати машину навіть в найнесприятливіших умовах.

Зрозуміло, щоб прилад давав правильні підказки, він повинен бути справний. Якщо пристрій вийшов з ладу, толку від нього буде небагато. Чому парктроніки виходять з ладу, як провести діагностику приладу за допомогою тестера, і як полагодити поломку своїми руками - ми розповімо в цій статті.

Чому парктроник вийшов з ладу?

Якщо ви помітили, що під час температурних перепадів девайс працює нестабільно, або ви періодично отримуєте помилкові сигнали про перепони позаду авто, швидше за все, датчики ультразвукового сонара прийшли в несправність. Причини поломки можуть бути різними. Найпоширеніші з них:

- механічна поломка внаслідок сильного удару (аварії);

- бракований виріб;

- несправна електропроводка;

- знос внаслідок експлуатації.

Втім, не так важливо, чому парктроник поламався. Набагато важливіше вчасно виявити, що пристрій несправний, і замінити або полагодити його.

Прості способи діагностики ультразвукового сонара

Методів діагностики датчиків парктроника існує безліч, але ми розповімо про найпростіші з них, які ви зможете застосувати самостійно.

1. Підійти до датчика на максимально близьку відстань. Якщо він в справному стані, ви почуєте звук клацання.

2. Провести пальцями по датчику - якщо пристрій в порядку, ви повинні відчути легку вібрацію.

3. Скористайтеся тестером. Про те, як це зробити, ми розповімо трохи докладніше.

Для першого і другого методів необхідно, щоб автомобіль був заведений і встановлений на ручне гальмо.

Як перевірити датчик парктроника за допомогою тестера?

Така перевірка займе кілька годин часу, але зате дасть найбільш точні результати. Перш, ніж приступити до перевірки, потрібно відключити і зняти з машини все датчики ультразвукового сонара.

Взявши датчик в руки, ви побачите кілька контактів. До одного з них потрібно підключити щуп тестера. Переведіть мультиметр в положення вимірювання опору з порогом 2000К і доторкніться щупами до контактів датчика. При цьому дії на екрані ви побачите значення опору. Якщо вона не дорівнює нулю або нескінченності, датчик парктроника працює справно.

Цей метод хороший тим, що дозволяє перевірити справність не тільки самого датчика, але і проводки, за допомогою якої він приєднується до приймального блоку. Як ми вже говорили, несправна електропроводка теж може служити причиною некоректної роботи ультразвукового сонара. Тому якщо вже ви взялися за діагностику цього девайса, «продзвонити» заодно і проводку. Таким нехитрим способом ви зможете виявити, де порушена цілісність проводу, і або запаяти його в місці обриву, або замінити на новий.

Як полагодити парктроник своїми руками?

Щоб полагодити ультразвукової сонар, найчастіше досить просто замінити що вийшов з ладу датчик. Якщо купуєте заміну на авторинку, будьте готові до того, що вам їх продадуть в кількості від трьох штук - поштучно їх продавати не дуже вигідно.

Приступаючи до установки, не забудьте заглушити мотор автомашини, і зняти плюсову клему від акумулятора. Інакше ризикуєте стати жертвою короткого замикання, що, погодьтеся, не дуже приємно. Встановіть новенький датчик на місце старого, і підключіть проводку. Якщо все зробили правильно, після запуску двигуна ваш електронний помічник буде знову в строю!

 
Рекомендуємо