Що таке протитуманні фари автомобіля?

  • 24 November 2017 16:34:00

Протитуманні фари (ВТФ) - це спеціальне світлове обладнання, яке встановлюють з метою висвітлення дороги в темний час доби, під час туману або сильної зливи. Іноді виробники встановлюють їх штатно, але ВТФ можна інсталювати самостійно, як додаткове освітлення.


Протитуманні фари встановлюють спереду авто, нижче головної оптики. Причиною тому служить здатність туману «зависати» над дорожнім покриттям на невеликій висоті. Завдяки інсталяції в нижній частині бампера, ВТФ світять «під туман», забезпечуючи водієві хорошу видимість. Також промені світла від противотуманок прекрасно пробивають дощ і заметіль, так як вони не кристалізуються від крапель і сніжинок. Таким чином, установка ВТФ допоможе зробити ваше пересування в погану погоду більш безпечним.


Використання протитуманних фар


Противотуманки мають невелику дальність освітлення, і це слід враховувати при експлуатації фар. Наприклад, їх не можна використовувати в якості ближнього і тим більше дальнього світла. Але в продажу ви можете знайти ВТФ з функцією «Daylight» (денне світло). Такі фари здатні виконувати функцію денних ходових вогнів, які водії повинні включати при пересуванні за містом в період з 1 жовтня по 1 травня.


Також в спеціалізованих магазинах зустрічаються противотуманки з функцією «Corner light» (кутовий світло), призначені для установки в передній бампер автомашини. Крім основної функції, ці пристрої збільшують кут освітлення під час повороту. При використанні цієї опції, світловий промінь висвітлює простір під кутом від -30 до +60 градусів.


Які лампи встановлюються в ВТФ?


Як ми вже говорили, противотуманки можуть бути встановлені на заводі - виробнику, або самим власником авто. На сьогодні ви можете підібрати комплект протитуманних фар, укомплектований такими лампочками:


галогенними, що дають світло насиченого жовтого кольору з температурою близько 3200 К;

газонаповненими лампочками IPF, що видають насичено - жовте світло з температурою 2400 кельвінів;

ксеноновими лампами, що здатні забезпечити видачу теплого білого світла з температурою в 4300 К;

світлодіодними (LED) лампами.


Як вибрати хорошу противотуманку для свого авто.


Якщо ви вирішили апгрейдити свій автомобіль новими протитуманними лампами, рекомендуємо при виборі «обновки» звернути увагу на наступні характеристики.


1. Кут рассеванія світла повинен бути мінімальним.

2. Діяльність світлового променя - чим далі, тим краще.

3. Тип цоколя - перш, ніж зробите покупку, ознайомтеся з нашою статтею по підбору цоколя (її можна знайти в шапці сайту).

4. Якщо вибираєте комплект ВТФ, зверніть увагу на їх форму (оптимальний варіант - аеродинамічна).

5. Корпус, в який встановлено модулі противотуманок, повинен бути міцним, водостійким, і переносити перепади температур.

6. Колірна температура.


Якщо плануєте використовувати лампи тільки в поганих метеорологічних умовах, вибирайте молочний або насичений жовтий колір. Ну а якщо хочете поліпшити освітленість при використанні ближнього світла, рекомендуємо зупинитися на лампочках з теплим білим кольором.


7. Всім ВТФ необхідний відбивач.


При цьому важливо, щоб це була окрема деталь, а не дзеркальний шар, нанесений на задню поверхню фари. Встановивши такий варіант, ви ризикуєте отримати перегрів запобіжників.

8. Маркування на виробі. Якщо товар пройшов всі необхідні перевірки і тестування, ви без зусиль знайдете на ньому код країни - виробника.


Як правильно встановити ВТФ?


Як завжди, ми радимо не втручатися в освітлювальну систему самостійно - розумніше довірити цю справу професіоналам, яким повністю довіряєте. Але якщо все-таки хочете встановити протитуманні фари своїми силами, не забувайте про наступні правила:

ВТФ встановлюються тільки парою;

відстань ВТФ від площини бокового габариту не повинно перевищувати 40 см;

відстань від рівня дорожнього полотна до нижньої кромки розсіювача має бути не більше 25 см (за винятком повнопривідних авто).