Огляд Parrot ASTEROID Smart

  • 29 may 2014 18:37:15

Parrot ASTEROID SmartВ сімействі Parrot ASTEROID нині чотири «брата», двоє з яких (Mini і Tablet), відрізняються нетрадиційної компонуванням, ще один (Classic) - однодіновий, Smart - найбільший і насичений. Всі «Астероїди» спочатку створювалися для роботи під ОС Android. Основне програмне забезпечення «сидить» на SD-карті, яка вже встановлена ​​в апарат. На 8-гігабайтної карті при цьому залишається більш ніж достатньо місця для установки користувальницьких додатків або завантаження файлів. Мікрофон, зрозуміло, загальний для BT і системи обробки голосових команд (це ще одна необсуждаемо сильна сторона Parrot, пов'язана з основною спеціалізацією - розробкою систем hands free) - здвоєний, з системою відбудови від перешкод. Гнізд USB на задній панелі - цілих чотири, одне жорстко зарезервовано під iPod / iPhone / iPad, там і ток зарядки підвищений. Ще одне буде зайнято модемом для виходу в Мережу. Втім, в Інтернет можна вийти і по «ветеранської» схемою, через смартфон, підключений по USB або Bluetooth. В описі 2DIN магнітола Parrot ASTEROID Smart сказано, що система не накладає обмежень на обсяг пам'яті накопичувача USB, однак файлову систему NTFS вона не сприймає, так що терабайтнік підключити не вдасться. Крім усього іншого, ASTEROID Smart оснащений інтерфейсом Wi-Fi.

Як вже говорилося (і ще буде сказано), в своїх можливостях та його роботи ASTEROID грунтується на завантажених в нього додатках, обраних користувачем або розробником. Перші - це неосяжний асортимент Google Play. Другі - рекомендовані розробниками версії (асортимент об'ятний), зведені на спеціалізований ресурс ASTEROID Market. Як би ілюструючи це положення, на нашому екземплярі ASTEROID Smart виявилися встановлені дві навігаційні системи. Одна - рекомендована версія iGO Primo з ASTEROID Market, до речі, мало не єдине там платне додаток. Друге - відсутнє на «спецринке», але затребуване на російських «напрямках» «Navitel Навігатор». Де його взяти - знає і дитина.

На головній сторінці меню 10 ікон, відповідних великим категоріям функцій. Наприклад, щоб вибрати джерело сигналу, треба увійти в розділ «Музика». Тут кожен джерело прописаний вже окремо, в тому числі інтернет-радіо TuneIn і онлайн-медіатека Deezer, ці додатки вантажаться з ASTEROID Market, як і багато інших цікаві, скажімо, цифрове потокове телебачення. Нині багато ТВ-канали дублюють ефірні шедеври по мережі, і якщо бітрейт вище 350 Кбіт / с, то навіть можна дивитися.

Інтерфейс спочатку виробляє найвигідніше враження, одна тільки можливість пальцем задавати частоту зрізу фільтра або малювати на екрані бажану АЧХ еквалайзера чого вартий. Але, як виявилося, управляти гучністю зовсім не так просто, як хотілося б, через навмисно введеної програмістами затримки на зміну рівня, а настройки еквалайзера таять в собі підводні камені. Коли один з регуляторів включений на максимум, то і в іншій смузі (у нас це відбувалося на 1 кГц) може мимоволі встановитися максимальний підйом, плоди цього побічного ефекту було використано на наведених прикладах АЧХ еквалайзера. Виміряні центральні частоти еквалайзера склали 59,9 / 152/383 Гц, 0,958 / 2,41 / 6,10 / 15,6 кГц. Крутизна спаду фільтра НЧ 19 дБ / окт., Діапазон перебудови частоти зрізу від 51 до 230 Гц. Як показали вимірювання, частотна характеристика апарату на низьких частотах навіть при відключенні всього і вся має значний спад, це вже не додаток, це - «залізо». Вірніше, алюміній перехідних конденсаторів. Зверху на частоті 20 кГц спад теж серйозний, як часто буває у цифрової техніки, але 16 кГц відтворюються на рівні -0,9 дБ, так що тут все не так трагічно.

За 80 секунд ЧС-тюнер виявив 42 станції. Заносити станції в пам'ять і редагувати список не так зручно, як у апаратів старої школи, є припущення, що для такої інноваційної команди розробників, як у Parrot, стародавня технологія аналогового мовлення не головне, зате тут вони виявилися вільні від стереотипу «по шість пресетів на діапазон », якому за традицією слідують« старі майстри ».

З накопичувача USB зчитуються тільки файли Audio, з SD - також і відео (різні програми). Браузер працює з USB майже як з айподом, підтримує сім категорій розбивки файлів, треба лише знайти прогу для підготовки даних, яка містить такі можливості. Якщо категорій немає, виводиться список файлів підряд, без поділу по папках. Швидкий пошук йде з 30-кратною швидкістю. При підключенні айпода файли поділяються за п'ятьма категоріями. Файли відео відтворюються двома додатками, в усякому разі, саме ці два були встановлені в нашому екземплярі. Одне з них ( «Галерея» / «Фільми») читає тільки MPEG4 в контейнері H264 і може видавати сигнал на AV-вихід, при цьому відключаючи внутрішній канал. Другий додаток - широко відомий завдяки своїй всеїдності плеєр VLC, в даному випадку, правда, адаптований таким чином, що читаються тільки файли MPEG4 в різних контейнерах. Розширена програма дослідів з «астероїд» і його VLC показала: плеєр може читати файли MPEG1 (.DAT) і MPEG2 (.VOB), якщо ви попередньо поміняєте їм розширення на .MPG. Однак в будь-якому випадку VLC не дає сигнал на AV-вихід. Виходить як би недокументований двозонний режим: «Фільми» - на зовнішній монітор, VLC - на свій.

Parrot ASTEROID SmartЗВУК

Чоловічий вокал при відтворенні з айпода (WAV) проявляє перебільшена увага до дрібниць. Голос здається наближеним, а робота дихального апарату артиста як би форсована. Жіночому вокалу бракує тепла і «округлості». У рояля верхні ноти простуваті. Рельєф бас-гітари згладжений більш звичайного, атака чітка і стабільна. Бубен жестковат і не кінця музикальний. Ударна мідь досить красива, хоча створюється відчуття, що вона переливається за межі сцени. Рок-музика звучить напористо і динамічно, але бас основи чітко не вистачає. Навіть робочим барабанів бракує обсягу, а вже «бочка» впізнається далеко не з ходу.

Тили сцени в mp3 (на USB) знаходяться на своєму законному місці. Другий план часом прагне зайняти лідируючі позиції. Зверху динаміка майже не обмежена. Навіть тіснота в середніх планах не дуже помітна. Звучання рояля злите, з ретельно пророблений динамікою (це, нагадаю, максимальний бітрейт 320 Кбіт / с), артефакти малопомітні, лише ноти басових октав часом відступають кудись у далечінь. Суб'єктивно басів більше, ніж в WAV (так проявилася стисла загальна динаміка), хоча, звичайно, про глибокому басі можна говорити лише при неабиякому запасі оптимізму. Маракаси схожі на себе, лише гостроти їм трохи не вистачає.

ВІДЕО

Яскравість дисплея не дуже висока, але з контрастністю проблем немає, дисплей передає глибокий чорний колір (по дві градації чорного і білого). Регулювань параметрів картинки не передбачено. Є кілька режимів уявлення кадру, ні в одному з них зображення не обрізається. Режим «По вертикалі» відтворює картинку звичайного формату без геометричних спотворень. У режимі «По горизонталі» результат точно такий же, як при виборі режиму «Оптимально», картинка широкого формату відображається з розтягуванням на 6%, продиктованим форматом частини дисплея, відведеної під зображення. При відтворенні сигналу з AV-входу формат компромісний, так що «звичайна» (4: 3) картинка буде розтягнута по горизонталі на 17%, а «широка» (16: 9) - стиснута в тому ж напрямку на 8%. Центр зображення смёщён на 0,5% вправо і на 1,3% вгору. Чіткість колірних переходів номінально не вище за середню, але суб'єктивно вони здаються більш однорідними (щонайменше, в PAL), ніж у багатьох «колег». Разнояркость білого поля досягає 25%. Горизонтальні лінії дрібної сітки ще тонше, ніж у першого учасника, але тут треба врахувати, що в створенні відеозображення беруть участь не всі пікселі матриці. Червоний колір виглядає на рідкість природно, пурпурний здається зеленуватим. Відповідно, особи «тестових» дівчат мають легкий бузковий відтінок.

Parrot ASTEROID SmartParrot ASTEROID Smart

• Вертикальна деталь зліва від дисплея - знімна кнопкова станція. Кнопки закриті пружною пластикової пластиною

• 12 мм ширини дисплея відведено під віртуальні кнопки

• Діммер автоматичний (по включенню габаритів) або ручний, або за часом доби

• Глибина корпусу вполовину менше звичайної