Знайти за 24 години. GPS-маяк - в допомогу!

  • 16 June 2014 12:44:07

Шпигунські штучки в стилі Джеймса Бонда поступово перекочовують в повсякденне життя сучасної людини. Ось і таємні закладки, зовсім недавно були прерогативою агентів спецслужб, стали надійними помічниками звичайних громадян.


GPS маяк X-Keeper Invis DUOS


Прилади, спочатку призначені для стеження за людьми, тепер можуть стежити і за майном.


Найдосконалішими охоронними системами, як відомо, є не ті, які кричать «вкрали!», А ті, що можуть знайти вкрадене майно і повернути його власнику.


Ось такими-то «секретними агентами» і стали супутникові GPS-маяки. Що вони собою являють? По суті, це GPS-ГЛОНАСС навігатор, з'єднаний зі стільниковим телефоном GSM. Система навігації визначає точні координати закладки. А стільниковий телефон передає дані власнику. Невелике (розміром від сірникової коробки до пачки сигарет) пристрій можна заховати в будь-якому місці автомобіля, замаскувавши його так, що знайти його буде дуже складно. З огляду на те, що сучасні маячки оснащуються автономним живленням від батарейок, то і по проводах його теж не знайти. Більш того, основну частину часу пристрою поводяться, як кішки, тобто сплять. У цьому стані його неможливо виявити ніяким сканером. Закладка прокидається в строго заданий власником час, швидко передає дані, отримує і виконує команди від власника і відправляється спати далі. Все, ідеальний помічник автовласника.


Ринок заповнений безліччю найсучасніших пристроїв такого роду. До нас на тест потрапила пристрій, що поставляється на ринок під маркою GPS маяк Keeper Invis DUOS. На перший погляд, воно нічим не відрізняється від інших подібних пристроїв. Але при ближчому вивченні з'ясувалися деякі приємні бонуси. По-перше, воно дійсно маленьке. На відміну від інших, рівних приблизно половині пачки сигарет, цей «жучок» розміром трохи більше сірникової коробки, що дозволяє його ховати ретельніше. Це робить його привабливим навіть для власників мотоциклів, а ці ТЗ, до слова, крадуть частіше, ніж автомобілі. Але це тільки початок. GPS-маяк оснащений двома термо-SIM-картами. Тобто, якщо машину відвезли в те місце, де не працює один оператор стільникового зв'язку, можливо, там буде покриття іншого, запасного оператора. І ви все одно отримаєте сигнал про місцезнаходження машини. Приставка «термо» - теж не для красного слівця. Вона означає, що прилад реально може працювати в діапазоні температур від -40 до + 85С.


GPS маяк X-Keeper Invis DUOS


Дві SIM-карти виявляться неоціненними і в разі приміщення викраденої машини в «відстійник» у вигляді бетонного підземного гаража. В цьому випадку супутникові сигнали не можуть бути отримані, зате так зване LBS-позиціонування, хоч і менш точний, за сигналами стільникових мереж покаже, в якому саме гаражному кооперативі знаходиться викрадений автомобіль.


Крім технічних характеристик дуже важливим моментом є зручність користування GPS-маячком. Почати роботу виявилося дуже просто, достатньо зробити всього дві дії: перевести вимикач закладки в положення «вкл» і через деякий час набрати номер телефону, написаний на кришці. Через пару хвилин почали надходити SMS-повідомлення з подальшими вказівками. Усе! Можна ховати закладку в зручне місце (я поклав в підголівник) і насолоджуватися одержуваними даними. Дані приходять у вигляді смс-ок, а найзручніше для власників планшетів і смартфонів - на електронну пошту.


Але ще більш досконалий спосіб вести спостереження за машиною - через особистий кабінет на сайті. Він буде показувати місцеположення машини, навіть якщо закінчаться гроші на балансі стільникового оператора. У цьому випадку ніяких SMS надходити вже не буде. Але місце розташування машини і її швидкість переміщення будуть все одно відображатися. При цьому можна самостійно задати бажаний час виходу GPS-маячка на зв'язок, частоту цих виходів і навіть час пошуку супутників навігатором GPS. Більш того, GPS можна відключити зовсім або дозволити включатися через раз або ще рідше. При цьому залишається включеним менш точне позиціонування за даними стільникових операторів. Навіщо це потрібно? У режимі GPS прилад споживає досить багато енергії і швидше висаджує батарейки. А зрозуміти, що машина знаходиться десь не там, де повинна, ви прекрасно зможете і по LBS-позиціонуванню. І щоб не витрачати гроші і час на заміну батарейок раз в півтора-два місяці, а розтягнути задоволення року на два, можна соотвественно налаштувати прилад.

Якщо раптом все ж сталося страшне і машина пропала, ви зможете активізувати режим SOS. Для цього достатньо надіслати SMS зі словом SOS на мобільний номер X-Keeper Invis DUOS. Крім того, відразу включиться GPS-позиціонування, навіть якщо воно було вимкнено. Отримавши сигнал SOS, прилад починає виходити на зв'язок кожні 20 хвилин протягом трьох годин. За цей час ви встигнете попередити відповідні органи і почати відстежувати переміщення машини. Залишиться тільки забрати машину у зловмисників (не намагайтеся це робити самі, без участі поліції). Якщо ж автомобіль коштує в підземному паркінгу, вам допоможе, як ми вже сказали, позиціонування по мережі. Але як же бути, адже воно дає великий розкид - до 300 і більше метрів? Тут може допомогти ще одна функція - голосовий виклик. На GPS-маяк можна зателефонувати, як на звичайний стільниковий телефон, і прослуховувати через вбудований мікрофон навколишній простір. Обходячи гаражі, можна, наприклад, насвистувати. Почувши в трубці умовні знаки, ви можете бути впевнені - машина зовсім поруч з вами.


На сьогоднішній день на ринку це, мабуть, найбільш просунутий прилад. Шкода тільки, корпус не здогадалися виготовити герметичним, це могло б помітно розширити сферу застосування GPS-маячка.


За матеріалами з сайту

 
Рекомендуємо