Блоки розпалювання: принципи та процес роботи

  • 23 April 2018 14:14:47

Блок розпалювання ксенонової автолампи, або, як його ще називають, баласт, є невід'ємним елементом ксенонового освітлення. Без нього установка лампочок у фарах неможлива, так як саме завдяки цьому пристрою лампочка починає світити і підтримується її горіння. Сьогодні ми постараємося пояснити принцип, за яким ці пристрої працюють, і розповімо про процеси, що відбуваються всередині баласту.

 

Ми не станемо посилатися на схеми будь-яких конкретних приладів, так як виробники блоків розпалу розробляють для своїх моделей унікальні алгоритми, за якими вони працюють. Схема електричного кола однієї моделі певної торгової марки, буде не дуже коректною для іншої. Втім, це й не важливо. У баласті будь-якої моделі поетапно відбуваються 3 процесу, що забезпечують світіння лампочки:

 

розпал автолампи;

підтримання стабільного світіння;

контроль повноти електроланцюзі.

Нижче ми докладніше розповімо про кожен з цих процесів.

 

Розпал ксеноновим автолампи

 

Ксеноновая лампочка - це пристрій, схожий на газорозрядні лампи денного світла, що часто застосовуються в побуті. Відмінність лише в тому, що світіння лампочки денного світла відбувається внаслідок розжарювання електродів, а щоб пробити газову суміш, що наповнює колбу ксеноновим автолампи, необхідно висока напруга.

 

Згідно стандартною схемою, величина напруги, яка необхідна для розпалювання лампочки, досягається за допомогою розрядника. Відбувається це в такий спосіб. На високовольтну частину схеми подається напруга, яке поступово накопичується і в певний момент пробиває розрядник. Робиться це циклічно, притому кількість циклів, необхідне для накопичення напруги потрібної величини, у баластів різних виробників теж різний. Що до величини напруги, при якому лампочка загоряється, цей показник може варіювати від 20000 до 30000 Вольт.

 

Підтримка роботи ксенонової автолампи

 

Цей процес, який ще називають «тліючим», запускається відразу після розпалу. На цьому етапі завдання баласту - підтримувати постійний розряд, що забезпечує світіння. Щоб лампочка не вщухла і не кліпала, а давала стабільний пучок світла потрібної яскравості, рівень напруги порядку вісімдесяти Вольт повинен підтримуватися протягом усього процесу роботи лампи.

 

Контроль повноти електроланцюзі

 

Цей етап настає після відключення лампи. Його суть полягає в контролі високовольтної котушки, що подає напругу при старті роботи. Після виключення лампочки, вона не повинна запускатися і подавати напругу на ланцюг самостійно. Те ж саме має відбуватися в разі, якщо лампа буде розбита, або пошкоджена електропроводка. Інакше, якщо баласт після вилучення (пошкодження) лампи буде намагатися її повторно розпалити, людина може отримати травму від удару струмом.

 

Перезапуск ксеноновим автолампи

 

В ході експлуатації автомашини, водії часто стикаються з різного роду «сюрпризами» у вигляді малих і більш серйозних неполадок. Однією з найпоширеніших проблем є періодичне падіння напруги бортової мережі автомобіля. Такі збої позначаються на роботі всіх вузлів і органів транспортного засобу. В тому числі, вони безпосередньо впливають і на роботу освітлювальних приладів.

 

Після падіння напруги ксенонові лампочки можуть просто згаснути. Деякі виробники блоків розпалу запрограмували свої пристрої автоматично перезапускати лампи в разі, якщо стався такий збій. Здійснює цю операцію блок управління, який в разі потреби підключає підвищувальний трансформатор, що створює необхідний рівень напруги.

 

На сьогодні існує безліч видів блоків розпалу, які відрізняються зовнішнім виглядом, габаритами і внутрішніми схемами роботи. Зрозуміло, виробники постійно вдосконалюють і допрацьовують баласти, однак принцип роботи у них не змінюється з моменту випуску найперших моделей. Сучасні баласти, розроблені з використанням новітніх технологій, оснащені більш ефективними керуючими блоками, які вміють прогнозувати стан автолампи і підтримувати процес горіння безперервно, враховуючи зовнішні чинники. Сьогодні перехід від стадії підпалу, до стадії тління здійснюється дуже плавно, що позначається на термінах використання ксенонових лампочок.