Ксенонові лампи D2S і D2R

  • 18 April 2018 13:47:40

Винахід ксенонових ламп для установки в автомобільні освітлювальні системи стало справжнім подарунком для автомобілістів. Вони не тільки подарували автовласникам дійсно якісне освітлення при будь-яких погодних условіях.Благодаря особливостям конструкції, ці лампочки служать набагато довше, ніж попередні їм галогенки і лампи накаліванія.Ето значить, що власнику транспортного засобу доводиться набагато рідше займатися купівлею і заміною освітлювальних приладів для авто.

Кілька слів про ксенонові автолампи

Ксеноновая лампочка являє собою скляну колбу, наповнену сумішшю інертних газів на основі ксенону. Газова суміш закачується в колбу під великим тиском (близько 30 атмосфер). Також всередині лампи є 2 електрода, їх завдання - здійснити розпал газу. Для цього на електроди подається імпульсна напруга порядку 25000 Вольт. Після розпалу, світіння автолампи підтримується подачею напруги порядку 85 Вольт, яких цілком достатньо, щоб лампочка давала світло певної яскравості.

Ксенонові автолампочкі, в основному, випускають з температурою свічення от 3000 до 8000 Кельвін (вона залежить від складу газової суміші). При цьому простежується закономірність - чим вища температура, тим лампа світить менш яскраво. Також при підвищенні температури колір світлового потоку змінюється від жовто-червоних відтінків до синьо - фіолетових. Оптимальні показники яскравості мають автолампи з температурою світлового потоку 4300 Кельвін. Такі пристрої дають світловий промінь білого кольору, максимально схожий на денне освітлення.

Автолампи з цоколем D2S і D2R

Виробники випускають ксенонові автолампочкі для установки в різні роз'єми, але найбільш популярними є пристрої з цоколем D2S і D2R. Цифра 2 - це індекс, який вказує на те, що лампочка належить до другого покоління цих пристроїв. Найпершу ксенонову лампочку з цоколем D2S створила компанія Philips, що є одним з лідерів по виробництву автомобільного ксенону. Такі лампочки розроблялися спеціально для лінзованной оптичних систем. При цьому передбачалося, що в майбутньому виробники транспортних засобів будуть випускати автомашини тільки з цим типом фар.Но автомагнати вирішили інакше, і залишили в багатьох нових моделях машин звичайну нелінзованную оптику. Тому через деякий час виробники ксенонових лампочок були змушені розробити ще одну модель ксенону - D2R, призначену для фар з рефлекторною оптикою.

У чому ж відмінність штатних ламп D2S від D2R?

Ксенонові автолампи D2S відрізняються від ламп D2R принципом подачі світлового потоку, що пов'язано з конструкцією оптичних систем, для яких вони розроблені.

Лінзованной оптичні системи мають в своїй конструкції овальний рефлектор. Світло, який дає автолампочка, проходить через лінзу, що має властивість розсіювати світловий пучок. Щоб промінь виходив чітким і міг бути сфокусований, використовується відбивач овальної форми.

У звичайних оптичних системах промінь світла не має перешкоди у вигляді лінзи. Завдяки параболічного відбивача, світло, що випромінюється автолампочкой формується в спрямований промінь, але світловий пучок виходить трохи вужче, ніж передбачено європейськими стандартами. Тому на колби лампочках D2R наноситься спеціальне напилення, що виконує функцію светопоглощающую маски. В цьому і полягає відмінність між лампочками D2R і D2S.

 
Рекомендуємо