Чим протитуманні фари відрізняються від звичайних фар і ДГЗ

  • 01 December 2017 13:18:08

Клімат в наших широтах досить примхливий. Більшу частину року погода не балує нас сонячними днями - починаючи з середини осені, закінчуючи пізньою весною, виглянувши у вікно, ви побачите в кращому випадку затягнуте сірими хмарами небо. Але найчастіше до нього на додачу йде туман, мжичку, або сніг. Такі погодні умови сильно ускладнюють водіння. По-перше, водії гірше бачать дорогу, по-друге, їх автотранспорт менш помітний іншим автолюбителям.


Щоб не стати учасником аварійної ситуації на дорозі, на додаток до звичайних фарам, багато автовласників встановлюють на автомашини додаткові освітлювальні прилади. Найпопулярнішими серед них є:


- протитуманні фари;

- Денні ходові вогні.


Що таке протитуманні фари і денні ходові вогні?


ВТФ - це зовнішні світлові прилади, що були розроблені для освітлення дорожнього полотна під час поганих погодних умов. Завдяки особливій конструкції та встановлення на певній висоті від дорожнього полотна, світло, що дають противотуманки, прекрасно прорізає щільний туман або пелену дощу. Обладнавши авто ВТФ, ви зможете забезпечити собі хорошу видимість навіть в найсуворішу зиму. Це зробить ваші поїздки більш комфортними і безпечними.


ДГЗ або DRL - світлове обладнання, що використовується для того, щоб зробити ваш транспортний засіб більш помітним на сірій трасі. Їх включають днем ​​для залучення уваги пішоходів і автомобілістів, які рухаються по зустрічній смузі. Не варто плутати їх з габаритними вогнями. Габаритні фари мають яскравість набагато менше, і потрібні для того, щоб позначити авто після настання темряви або в умовах поганої видимості. Згідно з нашим законодавством, з 1 жовтня по 1 травня всі автомашини, що в денний час доби пересуваються за містом, зобов'язані включати ДГЗ.


Чим противотуманки відрізняються від ДГЗ?


Ці освітлювальні прилади мають абсолютно різне призначення. Відповідно, вони відрізняються конструкцією і світлом, що вони дають.


Головна особливість противотуманок - максимально широкий промінь світла в горизонтальній площині і досить вузький по вертикальній. Він формується завдяки використанню розсіювача і внутрішнього відбивача спеціальної форми. Як правило, світловий потік, що випромінюється протитуманними фарами, має такі характеристики:


- кут розсіювання у вертикальній площині - близько 5 градусів;

- кут розсіювання в горизонтальній площині - до 60 градусів;

- розташування пучка світла - верхня светотеневая межа.


Завдяки розташуванню в нижній частині бампера, ВТФ світять як би під туман, і не сліплять очі водія відбитим від крапельок води світлом.


Завдання світлового потоку, що дають ДГЗ - бути поміченим пішоходом або водієм зустрічного автотранспорту. При цьому важливо, щоб світло не засліпив його, щоб не спровокувати ДТП. Це означає, що промінь повинен світити не вниз, а в далечінь, прямо в очі водія зустрічного авто (або пішоходу). Важливо, щоб вісь світлового пучка денних ходових вогнів була паралельна дорозі.


Чи можна використовувати протитуманні фари як ДГЗ?


Це питання досить спірне - ми вже говорили, ці джерела світла покликані виконувати дуже різну функцію, відповідно, дають абсолютно різне світло.


Основний напрямок світла ВТФ - внизу дорожнього полотна, щоб в туман або злива можна було бачити його нерівності і ями. ДГЗ навпаки повинні світити вперед. Ваше авто повинно бути добре помітно всім їдуть назустріч, в тому числі, водіям вантажівок і автобусів. Противотуманки для цих цілей будуть малоефективні.


Крім того, таке використання противотуманок призведе до додаткових витрат. По-перше, ви отримаєте невеликий перевитрата палива. Як відомо, в ВТФ встановлюють лампи потужністю близько 60 Вт, тобто якщо їздити з увімкненими протитуманними фарами в денний час, це зажадає зайвих 110 Вт енергії. Також не забувайте, що противотуманки працюють при включених габаритних вогнях. Таким чином, додаткова потужність складе близько 150-160Вт. Якщо підрахувати додаткові витрати на паливо за рік, вийде не така вже мала сума. По-друге, знизиться ресурс лампочки ВТФ.


ВТФ (протитуманні фари) можна використовувати в якості ДГЗ, якщо у вас не встановлені спеціальні освітлювальні пристрої, що виконують цю функцію. Але краще все-таки встановити обидва цих приладу, і використовувати їх за призначенням. В крайньому випадку, завжди можна включити противотуманки додатково, щоб посилити світло ДГЗ в умовах поганої видимості.