Чому Philips використовує кварцове скло в автолампами

  • 21 October 2018 12:48:10

Чи замислювалися ви коли-небудь про те критерії, який є визначальним у якісному наборі характеристик лампи головного світла? Відповідь проста - це скло з якого виготовлена ​​колба галогенової лампи, саме його застосування стало тим бар'єром, який розділяє високоефективні сучасні автолампи від звичайних, які йдуть в минуле.


На жаль, практично всіх сучасних виробників автоламп можна віднести до застарілим в плані технологічності. Характеристики їх галогенок залишилися на рівні, далекому від сучасного ксенонового і світлодіодного світла, і об'єктивно не можуть з ними конкурувати. На це можуть впливати різні аспекти, наприклад, низька світловіддача, високе споживання струму або низький термін служби.




Серед інноваційних компаній можна виділити Philips, яка практично єдина, чиї галогенні лампи інноваційні, пристосовані до різних видів оптики і при цьому залишаються доступними споживачеві. У той же час їх можливі замінники, а саме світлодіодні лампи або ж кустарно встановлений ксенон коштують значно дорожче.


Досягти такого високих споживчих характеристик інженерам Philips вдалося саме завдяки застосуванню кварцового скла.


Навіщо застосовувати кварцове скло?

Найбільш важливою відмітною властивістю кварцового скла є його міцність. Завдяки цьому в неї можна помістити більше газової суміші, оскільки через більшої міцності товщину стінок колби можна зменшити. У свою чергу більший обсяг інертного газу створює більший внутрішній тиск, що заважає відриватися молекулам вольфрамової нитки розжарювання, а вже встигли відокремитися, активніше повертаються в її склад. Таким чином маємо можливість підвищити температуру спіралі для підвищення яскравості світла, при цьому не втрачаючи в довговічності лампи.


Саме ця особливості змушувала конструкторів робити або довговічні (до 600 годин роботи) лампи з вельми низькою світловіддачею, або робити високоефективні (до + 100% яскравості) галогенки з далеко не лідируючим терміном служби, який ледь досягає 300 годин. Застосовуючи «тугоплавкое» (боросиликатное) скло інших варіантів при виготовленні не дозволяв. Спроба потовщення стінок колби призводило до гіршого теплоотводу і втрати світла на цих же товстих стінках.


З початком застосування патентованого скла Philips Quartz Glass, компанії вдалося революційно підвищити яскравість ламп на 130%, при цьому ресурс з такою величезною яскравістю становить 450 годин роботи. Газ в колбі знаходиться під тиск в 1,5 рази перевищує стандартну для галогенних ламп значення і становить 13 бар.




У кварцового скла Philips Quartz Glass є ще кілька характеристик вигідно відрізняють його від звичайного скла. Наприклад, висока стійкість до різкого перепаду температур, який може статися при попаданні вологи на гарячу лампу внаслідок поломки корпусу фари. Не менш важливим є те, що до складу кварцового скла Philips додається спеціальні речовини, які дозволяють фільтрувати ультрафіолетову частину спектру, що вельми позитивно позначається на довговічності пластикових частин фари.


Чому кварцове скло не застосовують інші?

Постає резонне питання, чому інших виробників не виникла думка застосувати кварцове скло, адже у нього так багато корисних властивостей? Відповідь також лежить на поверхні - його виробництво дуже витратне, що робить абсолютно конкурентним кінцевий продукт - галогенну лампу.


Але у випадку з компанією Philips ця особливість не суттєва. Оскільки завдяки закритого типу виробництва, компанія сама виробляє всі компоненти і підсумковий продукт. Це істотно знижує собівартість, якби компанія, наприклад, закуповувала компоненти у інших виробників. Таким чином і збільшення ціни кварцового скла не настільки велика в порівнянні з «тугоплавким» боросилікатного.


Галогенні лампи головного світла від компанії Philips Automotive залишаються унікальними в своєму роді. Саме виробництво і збірка в єдиний продукт всіх компонентів на власному заводі дозволяють досягти високої якості завдяки ретельному контролю на всіх етапах техпроцесу.

 
Рекомендуємо