Реєстратори та навігатори 2013 рік прогнози і тенденції

  • 14 may 2014 17:42:02

Autoelectro.com.ua спробує заглянути в найближче майбутнє і спрогнозувати розвиток відеореєстраторів та автомобільних навігаторів на 2013 і 2014 рік.

Відеореєстратори: формат HD йде в минуле.

У сфері дрібної автоелектроніки український ринок автомобільних реєстраторів в даний час є надзвичайно швидкими.

Одночасно з ростом кількісних показників відбувається і якісне зростання. Це в першу чергу стосується дозволу відео. І даній ситуації ми зустрічаємося з тим, що формат Full HD (1920 на 1080точек) впевнено витісняють відеореєстратори з HD-дозволом (1280 на 720 точок). При цьому реєстратор Full HD зараз можна купити за 300 грн. (Наприклад, Falcon HD10-LCD).

Згідно з даними однієї аудиторської компанії, яка проводила моніторинг до кінця 2012 року в інтернеті пропонувалося 504 моделі реєстраторів різних виробників з HD форматом, а ті які записують в Full HD налічуватися 479 моделей.

Провідну роль тут відіграє розвиток і оновлення електронних складових. Попередній 2012 рік пройшов під знаком процесора Ambarella A2S60. Зараз випустили Ambarella A5S30, який вже починають встановлювати на багато провідних моделі DVR-камер (відеореєстраторів). Процесор Ambarella A2S60 буде встановлюватися на більш демократичні моделі.

Таким чином, вже до кінця цього року відеореєстратори записують у форматі HD остаточно підуть в бюджетний сегмент або зовсім зникнуть і будуть повністю замінені на Full HD (або ще кращий аналог).

GPS навігатори: Android не піде, Windows тримається.

Як не дивно, ОС Android, яка домоглася успіху на ринку смартфонів і планшетах, не змогла повторити того ж на ринку навігаторів. «Андроїд» з'явився на автомобільних навігаторах в кінці 2011 року - початку 2012 року. Система і навігатори з цією системою вигляделілюбопитно і багатообіцяюче, але блискавичного перевороту і звичного зміщення, як в інших областях електроніки, Windows CE не відбулося.

Так, згідно з моніторингом, до кінця 2012 року моделей автомобільних навігаторів з ОС Android налічується не більше двадцяти, апод Windows CE працює без малого більше тисячі (!) Моделей автонавігаторів. Дуже з великою ймовірністю можна припускати, що така ж картина зберегтися в 2013 і в першій половині 2014 році.

При середній вартості 800-1000 грн. GPS-навігатори на ОС Android стоять в два рази вище аналогічних за характеристиками і функціональності навігаторів під управлінням Windows CE.

Слід зазначити, що покупцеві автомобільного навігатори не так важливі такі можливості ОС Android як Play Market, електронні читалки і додаткових кодеків для перегляду відео.

Щоб відчути по повній всі плюси ОС Android, зазвичай автомобілісти купують штатні головні пристрої, CarPC або смартфони. Останні зараз є найбільшими ворогами навігаторів, у яких активно «від'їдає» ринок. Ця тенденція продовжитися до кінця 2013 року. Хоча навігатори під Windows CE

продовжать зберігати лідируюче положення в 2013 і в першій половині 2014 року. Останнім часом стали з'являтися GSM / GPS навігатори, в яких є роз'єм SIM карти. Завдяки цьому для навігації можна використовувати як основну картку, так і спеціальну з більш вигідними тарифами GPRS для отримання даних про пробки і з можливістю виходу в інтернет через вбудований браузер.

Відеореєстратори: знову без монітора?

Мало хто пам'ятає, що найперші відеореєстратори близько 8-10 років тому були без дисплея, який зараз є звичайним і невід'ємним пунктом, навіть на найдешевших моделях з ціною 250 грн. (Наприклад, відеореєстратор Digital DCR-111). Однак уже в недалекому майбутньому історія може повторитися і знову з'являться реєстратори без моніторів!

За відомостями autoelectro.com.ua зовсім скоро з'явиться нове покоління компактних відеореєстраторів, які будуть оснащуватися антеною Wi-Fi, за допомогою якої зображення буде проектуватися на смартфон, планшет або інший пристрій. З цих же пристроїв буде здійснюватися управління відеореєстратора.

Цього року очікується вихід на ринок гібридних моделей автомобільних відеореєстраторів, в яких буде вмонтовано видошукач і модуль Wi-Fi.