Відмінність штатних ксенонових ламп від універсальних

  • 13 may 2016 14:50:48

Штатні ксенонові лампи встановлюються на транспортний засіб заводом-виробником. Прекрасні технічні та експлуатаційні характеристики зробили цей вид джерела світла одним з найбільш популярним у автомобілістів. Вони дозволяють істотно поліпшити безпеку на дорогах, відмінно висвітлюють велику ділянку дороги і, крім того, істотно знижують витрати. Адже в порівнянні, скажімо, з «галогенкою», ксенонова лампа набагато економічніше і надійніше, та й термін безперебійної роботи у останньої набагато більш продолжітельний.Біксеноновая лампа Infolight Pro H4 50W

Однак не всі автомобілі на сьогоднішній день обладнуються ксеноновими освітлювальними приладами штатно. Тому були створені такі прилади, які дають можливість практично будь-яку автомобільну оптику обладнати ксеноновими лампами. Такі прилади отримали назву універсального ксенону.

Володіючи подібною конструкцією і всіма характеристиками ксенонових ламп, універсальний ксенон має деякі відмінності від штатного. Перш за все, ці пристрої обладнані різними за видом цоколями. Універсальний підходить до цоколям Н і НВ, а штатним необхідні цоколі DS і DR. Тому якщо ви плануєте змінювати у свого «залізного коня» оптику, цей момент потрібно враховувати в першу очередь.Ксеноновая лампа D1S Osram 66140XNB Xenarc Night Breaker Unlimited + 70%

Як правило, штатний перевищує по яскравості універсальний. Зрозуміло, мова йде про лампах, виготовлених перевіреними і надійними виробниками, а не про численні китайські підробки. Штатна лампа виробляє світловий потік яскравістю від 3200 до 4200 Лм, в той час як аналогічний за потужністю універсальний ксенон «видає» тільки 2600-2800 Лм, тобто приблизно на чверть менше. При цьому колірна температура в обох світових пристроїв приблизно однакова.

Ще одна принципова відмінність полягає в експлуатаційному терміні. Штатні лампи можуть служити в півтора-два рази довше, що виправдовує їх дещо вищу вартість. Потужність у такого ксенону може становити як 35, так і 25 Вт; а універсальний ксенон орієнтується тільки на 35 Вт.

Незважаючи на трохи скромніші технічні показники, універсальні ксенонові лампи на сьогоднішній день дуже затребувані. Їх використовують при переобладнанні галогенних оптичних приладів для створення більш якісного висвітлення. Крім того, такі лампи застосовуються в протитуманних фарах і вогнях заднього ходу.

Ксенон, навіть універсальний, в процесі роботи не продукує багато тепла. Тому його можна встановлювати в фарах, забезпечених не скляну, а пластиковою оптикою. З метою поліпшення видимості вночі і забезпечення належної безпеки фахівці рекомендують замінювати галогенові лампи, встановлені при заводській збірці, універсальними ксеноновими.