Як відкрити замок капота?

  • 25 January 2018 13:35:45

Замок капота - ефективне протиугінний засіб захисту, що оберігає моторний відсік від проникнення зловмисників. В підкапотному просторі знаходяться найважливіші деталі, які відповідають за пересування авто. Під кришкою капота ховаються двигун автомобіля, блок управління і коробка передач. Тут же зазвичай встановлюється сирена сигналізації і автономна система харчування. Тому багато водіїв на додаток до замку капота, встановленому виробником, встановлюють додаткові протиугінні блокатори.


Але частенько складається ситуація, коли внаслідок недбалої експлуатації, або через несприятливі погодні умови, потрапити в моторний відсік не може сам господар транспортного засобу. Притому відбувається це в той момент, коли йому потрібно терміново кудись їхати. Тому кожному автолюбителю корисно знати методи, як розкрити блокіратор капота, якщо він прийшов в несправність. У цій статті ми розповімо, як це можна зробити.


Чому не відкривається замок капота?


Перш, ніж ви спробуєте проникнути в підкапотний простір, слід визначити причину неполадок. Нагадаємо, що блокатори діляться на 2 основних типи:


- механічні, що відкриваються за допомогою ключа;

- електромеханічні, які підключаються до загальної системи безпеки авто, і управляються за допомогою брелока сигналізації або иммобилайзера.


Причини, через які виникають труднощі з розкриттям механічних замків капота:


- іржа;

- заклинило пружину;

- розрив сполучних тросів приводу.


Що стосується електронного замка, то з ним бувають труднощі тільки в разі, якщо акумулятор повністю розрядиться, або виникнуть збої в роботі сигналізації.


Що робити, якщо не можете відкрити механічний замок?


Якщо причиною поломки стала пружина замочка, відкрити його можна спільно з напарником. Приклавши силу, потягніть за важіль відкриття капота у напрямку до себе, в цей час другий учасник «рятівної операції» повинен різко натиснути на краю капота. При цих діях пружинка повинна випростатися і звільнити замок.


Також можете спробувати розкрити капот задіявши тонку палицю, металевий штир або викрутку. Спробуйте знизу з-під машини дотягнутися цим предметом до язичка замка, і акуратно відігнути його. Тут вам теж потрібен помічник - він не дасть зачинитися кришці капота.


Буває, що з-під низу машини не виходить дотягнутися до того, що блокує. В цьому випадку, доведеться знімати решітку радіатора. Спробуйте викрутити болти, що утримують грати на місці, і акуратно зняти. Як впораєтеся, у вас вийде дотягнутися рукою до замочка, і ви зможете відкрити його, або відкрутити кріплення, якими він зафіксований.


Протиугінні механічні замки найбільш часто виходять з ладу через те, що обривається трос, завдяки якому кришка капота піднімається і опускається. Це відбувається з кількох причин:


- фізичний знос;

- відсутність мастила на сполучних тросах.


Ваші дії в цьому випадку будуть залежати від того, в якому конкретно місці стався обрив.


Якщо канат обірвався в тому місці, де водій тягне за важіль, ви можете спробувати відкрити кришку капота за допомогою плоскогубців. Зачепите цим інструментом край троса, і потягніть його до себе. Трохи зусиль, і замочок повинен відкритися.


У разі, якщо канат розірвався на приводі, належить попотіти трохи більше - така поломка набагато складніше. Якщо капот відкидається вперед, зніміть декоративну решітку з передньої частини машини, і спробуйте через отвір дістатися до замку. Якщо кришка відкривається назад, то ви також можете спробувати дістатися до замку, знявши грати, або спробувати дотягнутися до нього через повітрозабірні отвори, що знаходяться перед лобовим склом. В обох випадках, діставшись до замочка, слід розкрутити гвинти кріплення - так ви зможете відкрити кришку капота.


Користуючись нагодою, хочемо ще раз нагадати - легше попередити поломку, ніж потім розсьорбувати наслідки. Тому не забувайте змащувати сполучні троси литолом, щоб він прослужив максимально довго.


Як відкрити електро - механічний замок капота?


Електронні блокатори вважаються найбільш зручними і безвідмовними механізмами, що надійно захищають моторний відсік від зловмисників. Але якщо акумулятор розрядився, то потрапити в підкапотний простір, щоб зарядити його, буде складно і самому автовласникові. Вирішити цю проблему можна декількома способами.


1. Скористатися тросом аварійного відкриття - зазвичай його встановлюють в потайне місце, захищене від цікавих очей. Щоб відкрити замочок, просто потягніть за тросик.


2. Іноді замість троса в салоні авто встановлюється спеціальний роз'єм, до якого додається відповідна частина з акумуляторними «крокодилами. У разі, якщо виникне проблема з харчуванням, ваші дії будуть такими:

- відкривши салон авто, сядьте на водійське місце, закрийте двері;

- вставте ключ запалювання, встановіть його в положенні АСС;

- підключіть до виведеної розетки акумулятор - донор;

- коли охоронна система запитана, ви зможете відкрити замочок за допомогою брелока автосигналізації.


3. Якщо в наявності є бустер (пускозарядний пристрій для акумулятора невеликих розмірів, до якого додається штекер під прикурювач), можете живити авто з його допомогою. Коли акумулятор зарядиться, ви без проблем відкриєте блокіратор звичним способом.


Ми поділилися з вами дієвими способами розкриття різних типів блокаторів, і, якщо ви впевнені в своїх силах, можете сміливо їх задіяти, коли виникне необхідність. Всім іншим ми рекомендуємо все-таки звернутися до професіоналів, щоб не завдати шкоди автомобілю і встановленій системі безпеки.

 
Рекомендуємо