Ксенон або біксенон

  • 27 March 2017 11:18:05

Безпека на дорозі в будь-який час доби і в будь-які погодні умови - це неодмінно найголовніше для будь-якого водія. Особливо актуальне це питання в темний час, саме на нього припадає велика кількість ДТП і аварійних ситуацій пов'язаних з недостатньою видимістю. Що ж стане кращим помічником в освітленні дороги: ксенон або біксенон?


Якість світла фар стало для автомобілістів і автовиробників питанням номер один. З появою ксенонових ламп, які світять в два рази яскравіше, все змінилося. Спектр освітлення ксенону близький до природного сонячного світла, який не тільки забезпечує ідеальну видимість, але і до того ж менше стомлює очі водія. В туман, дощ або сніг, ксенонові лампи здатні "пробивати" стіну дощу або снігу, забезпечуючи достатню для руху видимість.


Що являють собою ксенонові лампи?


Ксенон - це інертний газ, яким наповнюються газорозрядні лампи, вони працюють абсолютно за іншим принципом, ніж лампи розжарення. Ксенонові лампи правильніше було б називати - газорозрядна або HID-Lamp, в них міститься газ «ксенон», а також домішки солей і металів. Світіння формується в результаті утворення електричної дуги. Колірна температура ксенону 4000-12000 К, для порівняння, у галогенових ламп це значення одно 2800 К. Через деякий час після появи ксенонових ламп був придуманий біксенон, який має характерні відмінності від звичайного ксенону.




Біксенонові лампи: відміну від ксенону


В основі ксенону і біксенона лежить один і той же принцип світіння, відмінності в основному полягають в реалізації самого освітлення. Стандартний ксенон успішно забезпечує тільки ближнє світло, на дальній встановлюються галогенові фари. У той час як біксенонові фари це - два в одному, вони вміють поєднувати в собі функцію ближнього і дальнього світла. Тобто, у вас одна і та ж ксенонова лампа буде давати і ближній і далекий світ, звичайні ксенонові лампи не дозволяють цього зробити. Тому біксенон і називається біксенон, приставка "би" говорить про те, що лампа поєднує в собі дві функції - ближнє і дальнє світло.


Біксенонові фари виробляють дальнє світло за рахунок спеціального у властивості, що складається з екрану-лампи або світиться колби, розташованої в самій лампі, яка переміщається під керуванням електромагніту в залежності від обраного режиму. Ціна біксенона буде трохи вище, до того ж його установка вимагає кардинальних змін в штатній системі освітлення


Таким чином можна зробити висновок, що в суперечці, що краще ксенон або біксенон, однозначну відповідь знайти досить складно, оскільки це практично одне і те ж. З точки зору зручності, безумовно, встановити біксенон буде краще - одна лампа відмінно забезпечить і дальнє і ближнє світло, в той час як встановивши звичайний ксенон, вам доведеться ще ставити галогенки.


А якщо в цілому, то купуючи будь-який з двох претендентів - ви виграєте в будь-якому випадку, адже і ксенон, і біксенон набагато краще і ефективніше звичайних галогенових фар, в яких встановлені лампи розжарення.