Що таке ксенон?

  • 18 January 2017 15:24:08

Забезпечення безпеки і комфорту водіння вже багато десятиліть є одним із пріоритетних завдань, над вирішенням якої б'ються конструктори і винахідники. Яскравий і надійний світло головних фар - ось одна з неодмінних умов вирішення даного питання. На щастя, технічний прогрес на місці не стоїть, завдяки чому ми постійно спостерігаємо еволюцію приладів для головного світла.

Ксенон поступово витісняє з зайнятих позицій галогенові лампи і, тим більше, принципово застарілі лампи розжарювання. І справа не стільки в більш ефектному тюнінгу ламп, скільки в улучшенііКсеноновая лампа MLux HB1 (9004) 50W


якості освітлення дорожнього полотна.



Як працює ксенонова лампа?


Ксенонова лампа складається з двох окремих електродів, впаяних в колбу. Ємність під високим тиском заповнюється сумішшю газів здебільшого складається з ксенону, який є одним з благородних інертних газів. У момент включення в лампу подається одиничний імпульс напругою до 25 кіловольт. Виникла між електродами дуга призводить до іонізації газової суміші, в результаті чого лампа випускає могутній і яскраве світло. Для підтримки подальшого горіння ксенону досить зовсім невеликого напруги, яке контролюється блоком управління.

Однією з світлових характеристик газорозрядних ламп є колірна температура: вона може варіюватися від 3000 К до 12000 К. Чим цей показник вищий, тим більше колір лампи наближається до блакитного спектру. Однак найбільш прийнятною для очей є температура, колір якої наближений до природного денного освітлення, вона відповідає 4300-5000 К.

До специфічних моментів використання ксенону відноситься необхідність застосування блоків розпалу (баластів). Крім того, при установці потрібна ретельна регулювання фокусирующих лінз для формування правильного напрямку світлового пучка, так само є можливість установки і в звичайну рефлекторну оптику. В іншому випадку є ризик засліплення їдуть назустріч водіїв, що загрожує різними ДТП.

Ксенонова лампа MLux H7R 50W



Переваги ксенонових ламп


Переваг у даного типу ламп безліч, перерахуємо лише основні: Ксеноновая лампа MLux H16 35W



їх інтенсивність світіння вдвічі перевершує лампи на основі галогену;

володіють стійкістю до механічних впливів і вібрацій завдяки відсутності нитки розжарювання;

споживають менше енергії, економлячи ресурси акумулятора;

термін експлуатації в декілька разів перевищує робочий термін у галогенових ламп;

у водія менше втомлюються очі під час поїздок в нічний час;

згодом фари не стають більш тьмяним;

автомобіль буде звертати на себе увагу інших учасників дорожнього руху, що поліпшить безпеку на трасах.



Інші статті:

Типи цоколів штатних ксенонових ламп

Який ксенон краще?

Нові ксенонові лампи від Philips

Сезон ксенонових ламп

Відмінність штатних ксенонових ламп від універсальних