Установка світлодіодів LED своїми руками

  • 12 may 2014 12:50:27

Кожен водій, напевно, стикався з проблемою світла в своєму автомобілі. Через це дуже часто водіям доводиться міняти встановлені ліхтарі на світлодіодні LED. Це правильний хід, так як серед плюсів - економія на покупці акумулятора. Звичайні світлові джерела садять акумулятор на 80-90% швидше, ніж світлодіодні. Придбання їх досить дороге, що підштовхує багатьох водіїв на самостійне їх виготовлення. А це можливо!

Чому ж автомобільні світлодіоди LED найбільш економічні в порівнянні зі звичайними світловими джерелами? Вся справа в більш високому коефіцієнті світловіддачі. Іншими словами, при одному і тому ж струмі, автомобільні світлодіодні лампи світять набагато яскравіше звичайних. Це буде набагато краще, ніж постійне штовхання автомобіля через розрядки акумулятора або часта зарядка його. Без особливих тимчасових і грошових витрат світлодіоди в автомобіль можна встановити самостійно.

Монтаж світлодіодних ламп LED в автомобіль

Перед початком робіт з монтажу світлодіодного джерела LED, запам'ятайте деякі умови. В першу чергу, при виготовленні варто враховувати напругу в електричній мережі автомобіля (14 - 16 вольт в робочому стані). Напруга ж одного світлодіодного джерела 3.5 вольт. Але напруга коливається в залежності від кольору діода: від 2 до 2.5 - червоний і жовтий діод, 3-4 вольта - зелені, білі та сині світлодіоди. Струм стандартної світлодіодним лампочки становить близько 350 міліампер і 20 міліампер. Не варто забувати, що світлодіоди служать для освітлення переднього простору, яке знаходиться строго попереду них. Це можна враховувати при установці світлодіодної лампи в салоні або на панельних приладах.

Головна помилка новачків, які намагаються відразу замінити звичайну лампу на світлодіодну, є те, що вони забувають про меншому споживанні напруги такої лампочки. Це і є причиною швидкого перегоряння світлодіода. Для перевірки візьміть дешевий світлодіод і замініть його на місці звичайної лампочки. Після невеликого задимлення він перегорить. Тому ризикувати своїми грошима при установці дорогого світлодіода не варто.

підключення світлодіодів

Перед виготовленням та встановленням світлодіодних ліхтарів LED слід виконати кілька дій. Насамперед придбайте в магазині кілька світлодіодних панелей. Вони розраховані на напругу 12 вольт, що не завдасть проблем в їх установці і подальшої експлуатації. Просто підключіть їх до електричної мережі автомобіля і вогники загоряться. Варто звернути увагу, що їх колірна гамма і яскравість світіння буде залежати від оборотів двигуна. Начебто нічого страшного і немає, але скоро це почне вам набридати. Так як такі світлодіоди розраховані на напругу мінімум 12.5 вольт, а таку напругу в середньому і в автомобільній ланцюга, то світити такі джерела будуть вже дуже тьмяно.

Після установки панелі починайте підключати світлодіоди послідовної ланцюжком. Зчепите світлодіоди купкою і комбінуйте їх так, щоб вийшло напруга була 10 - 10.5 вольт. Домігшись цього результату, світлодіоди прослужать вам довго, і світити будуть яскраво. Бажано було б підключати в ланцюг резистор, який би стабілізував їх роботу.

Але навіть використавши цей метод установки, ви не позбудетеся від головної проблеми - світіння все також буде залежати від оборотів двигуна і роботи генератора. На холостих обертах діоди ще будуть горіти, але незначно, а при великих оборотах двигуна вони будуть сяяти. Якщо вас це влаштовує і не дає причини для занепокоєння, то можете підключати світлодіоди групами по три лампочки і резистором.

Але замість послідовного з'єднання діодів можна використовувати і паралельне, тобто зібрати кілька послідовно з'єднаних ланцюжків. Плюс з'єднується з плюсом, а мінус з мінусом. Складність полягає в тому, що для такого ланцюга буде складно підібрати резистор, вибір якого слід розраховувати за законом Ома для повної електричного кола. Просто запам'ятайте, що один світлодіод вимагають резистора на 500 Ом, 2 світлодіоди - резистор в 300 Ом, а 3 діода - резистор на 150 Ом. Якщо ж ви вмієте застосовувати формулу Ома, то зможете підключити будь-який резистор при правильному розрахунку.

Автомобільні світлодіоди не тільки служать як джерела освітлення, але і створюють певний інтер'єр і дизайн у вашій машині. Пізнання у фізиці і електриці допоможуть вам в цьому. Адже кожному власникові автомобіля хотілося б, щоб його автомобіль відрізнявся від інших. Установка світлодіодів - прекрасний крок для цього.