Ксенонові фари або діодні фари? Що краще?

  • 11 August 2017 10:56:53

Прогрес важко утримати на місці, і нові технології потихеньку підбираються до освітлювальних приладів автомашин. Вже цілком очевидно, що галогенні лампи поступово втрачають актуальність, і виробники потихеньку переходять до більш досконалим і ефективним системам освітлення. До них відносять:

• ксенонові лампи;

• LED лампочки

Хочемо зауважити, що це абсолютно несхожі технології. Вони працюють абсолютно по-різному, тому визначити, яке світло вибрати - ксенон або діоди - буде непросто. Давайте спробуємо разом розібратися, за яким освітленням майбутнє.

Особливості конструкції ксенонових та світлодіодних ламп.

Ксенонові лампочки виглядають як закриті колби, куди закачується спеціальний інертний газ, там же знаходяться два електроди. Після подачі високої напруги, між ними виникає яскрава електрична дуга, що і дає освітлення.

Світлодіодні лампочки складаються з кристала - напівпровідника, що перетворює струм в потік світла, спеціальної підкладки, корпусу і оптичної системи. Всередині корпус заповнений особливим силіконовим складом.

Енергоспоживання ксенону і світлодіодів.

В основі роботи ксенонових лампочок лежить принцип розпалювання електричної дуги, для чого потрібно пристойне напруга порядку 25 тисяч Вольт. Щоб розпалити дугу і підтримувати світіння, в авто встановлюється спеціальний блок розпалу. Ця установка споживає багато енергії і збільшує витрату пального, хоч він і менше в порівнянні з галогенними лампами.

Енергоспоживання світлодіодів істотно менше, ніж у ксенонових ламп. Завдяки меншому навантаженні на генератор змінного струму, при установці LED в фари ви зможете трохи економити на бензині.

Що далі світить - ксенон або діоди?

Як показали численні тест-драйви, ксенонове світло фокусується трохи краще, ніж діодний. При установці LED-ламп в нелінзованную оптику, ви отримаєте розсіяний пучок світла з безліччю паразитів ".

Поки китайські виробники поки не придумали жодної конфігурації діодних ламп, яка потрапляла б у фокус. В принципі, цей недолік компенсується при установці LED в лінзованной оптику. Спеціальна лінза, збирає весь світ діодів в пучок, що дозволяє фарі світити далі і мати чіткі межі світла. Проте на сьогодні світло, що дає ксенон, буде висвітлювати дорогу на більш далеку відстань.

Які лампочки яскравіше - LED або ксенонові?

Світло ксенонових ламп дуже яскравий - до 4000 Lm, що перевищує яскравість галогену в кілька разів. Такий потужний світловий потік здатний пробити будь-який дощ і туман. У зв'язку з такою яскравістю світлового потоку, необхідно приділити особливу увагу правильному встановленні лампочок, інакше ви будете зліпити зустрічних водіїв. До речі, саме з цим пов'язані "гоніння" ксенону на законодавчому рівні. Через неписьменною установки ксенонового світла і поганий регулювання фар, відбулося багато дорожніх аварій.

Що до світлодіодів, то першим поколінням LED не під силу було змагатися навіть із звичайним галогеном. Хоча виробники й продавці клятвено обіцяли, що в них 10 тисяч Lm, яскравість світлового потоку ледь сягала 500 - 600 Lm. Зараз у продажу є LED-лампи, що пішли далеко вперед у порівнянні з першими зразками. Сьогодні ви можете купити системи з драйвером і стабілізатором напруги. Вони дозволяють лампі світити в 5 разів яскравіше, ніж більш ранні моделі. Сучасні світлодіоди можуть запросто видавати світловий потік до 2000 Lm, що дозволяє їм спокійно змагатися з ксеноном, хоча останній поки і виграє.

Які лампочки надійніше?

Завдяки конструкції, ксенонові лампи служать близько 4-х років. У них відсутня нитка розжарення, тому ксенон не страждає від ударів і тряски кузова, що частенько трапляється на наших дорогах.

Світлодіодні лампочки мають властивість нагріватися. Тому в їх конструкції є радіатор (іноді з вентилятором) для охолодження ламп, інакше вони вийдуть з ладу дуже швидко. Також LED лампочки не переносять перепадів напруги. Через цих особливостей, світлодіодні лампи служить, в середньому, від 6 місяців (найдешевші зразки) до 3 років.

Які лампи вибрати - ксенонові або світлодіодні?

На сьогодні ксенонове світло яскравіше і довговічніше, ніж світлодіодний. Але установка таких лампочок не зовсім законна, до того ж технології виробництва світлодіодів розвиваються не по днях, а по годинах. З кожним поколінням виробники LED підвищують їх надійність, збільшують світловий потік і намагаються зробити більш стійкими до поганих умов експлуатації. Поки світлодіоди трохи програють опонентам. Але ми впевнені, що майбутнє саме за цим типом освітлення.

 
Рекомендуємо