Причини запотівання фари. Як від цього позбутися?

  • 16 August 2017 11:02:52

Власники авто зі стажем не раз стикалися з вологою всередині ліхтарів і фар. Як правило, крапельки конденсату, помітні зсередини на стеклах освітлювальних приладів, швидко пропадають після їх включення, і більшість водіїв вважають це нормою. Але буває, у автовласника не виходить так просто прибрати вологу. В цьому випадку, запітнілі фари стають справжньою проблемою, що має кілька серйозних наслідків.


Чому потрібно усувати вологу всередині фар?


Найочевидніше наслідок появи крапельок вологи на стеклах освітлювальних приладів - погіршення якості освітлення дороги. Кожна крапля стає мініатюрною лінзою, що переломлює і розсіює пучок світла, який формується фарою. Це створює серйозну загрозу безпеці руху. Крім того, при поганій освітленості траси, водій буде змушений весь час напружувати зір.


А ось друга причина, по якій необхідно запобігати запотівання фар: справа в тому, що волога, змішуючись з пилом, що також проникає всередину освітлювальних приладів, призводить до корозії деталі з металу і електричні з'єднання. Чим це загрожує:




☑ зіпсованими дзеркальними покриттями відбивачів;

☑ виведеними з ладу моторами електрокоректора;

☑ перегоріли лампами, і іншими неприємностями.

Можливі причини дощу всередині фар.


Щоб запобігти всі неприємні наслідки запітнілих фар, потрібно виявити причину появи вологи всередині світлотехніки. Крапельки води можуть з'являтися на стеклах освітлювальних приладів якщо:


✔ забилися фільтри в каналах вентиляції корпусу фари;

✔ лампочки закріплені негерметично;

✔ неправильно встановлені електрокоректора;

✔ сталася розгерметизація на стику скла і корпусу фари.

Це зовнішні причини, через які волога потрапляє всередину приладів. Щоб усунути їх, радимо звернутися до фахівців. Часто можна спостерігати крапельки вологи всередині фар і ліхтарів після ретельного "купання" автомашини. Цю проблему вирішити нескладно. Постарайтеся не направляти потік води в стики між фарами і корпусом авто. Крім різного роду несправностей і посиленою мийки авто, причиною появи вологи може бути звичайний перепад температури після поїздок по місту в холодну і сиру погоду. Заїхавши в паркінг, помічали з внутрішньої сторони фар крапельки конденсату? Це відбувається тому, що сухий, нагріте лампами повітря всередині фар заміщається холодним і вологим повітрям їх навколишнього середовища.


Як усунути запотівання фар своїми руками?


Якщо ви помітили крапельки вологи на внутрішній частині скла освітлювальних приладів свого автомобіля, постарайтеся не панікувати. Спробуйте усунути їх одним з наступних нехитрих способів.


Увімкніть світло в ліхтарях або фарах, де ви помітили крапельки води, при цьому не забувайте - ксенонові лампочки набагато менше гріються, ніж галогенні. Якщо на авто встановлено ксенонове світло, процедура сушки буде довгою.

Використовуйте маленькі пакетики з силікагелем, які виробники вкладають в коробки з взуттям і електронними виробами. Помістіть парочку таких пакетиків в фару. Коли побачите, що скла стали сухими, приберіть їх.

Поставте автомашину в сухому, теплому місці, і відкрийте кришечки для заміни ламп. Пари годин буде досить, щоб крапельки води зникли.

Просушіть фару за допомогою побутового фена. Продуйте її теплим повітрям через отвір для заміни лампи Не поспішайте закривати кришку відразу після сушки - фара повинна охолонути.

Також можна спробувати змінити схему вентиляції фар, щоб запобігти появі конденсату. Але тут рекомендуємо без самодіяльності, щоб не пошкодити освітлювальну систему свого авто. З таким завданням розумніше звернутися до професіоналів.