Що таке HDR? Яку функцію виконує в автомобільному відеореєстраторові?

  • 14 may 2018 11:59:44

Абревіатура HDR знайома всім користувачам сучасної цифрової техніки. Сьогодні можна придбати смартфон або телевізор з дисплеєм HDR, а в фото і відеокамерах ви напевно бачили режим зйомки з такою ж назвою. Але якщо запитати, що означає цей термін, і яке завдання виконує цю функцію, напевно у багатьох виникнуть труднощі з відповіддю.

У цій статті ми спробуємо розібратися, що таке HDR, як він працює, і навіщо він потрібен в автомобільній електронної техніки.

Що таке SDR і HDR?

SDR (Standard Dynamic Range) і HDR (High Dynamic Range) - це абревіатури, що часто використовують для опису якості картинки, яку можна отримати за допомогою фото або відеотехніки. Перша дослівно перекладається як «стандартний динамічний діапазон», друга - як «широкий динамічний діапазон». Що це означає на людській мові, і в чому відмінність між цими поняттями? Давайте розбиратися!

Динамічний діапазон фото (відео) камери - це характеристика пристрою, що описує той діапазон тонів, які воно здатне розпізнати і зафіксувати від абсолютно чорного до білого. Чим динамічний діапазон пристрою ширше, тим краще за якістю фото і відео. Це пояснюється просто - чим більше тонів розпізнає пристрій, тим більше деталей можна розібрати на яскраво освітлених ділянках, і тих, що знаходяться в тіні. Іншими словами, широкий динамічний діапазон дозволяє отримувати картинку гарної якості при будь-якому освітленні без пересветов і провалів в тінях.

Перше фото і відеоустаткування не могло похвалитися гарною передачею кольору. Ця техніка може сприймати і передавати досить обмежений колірний спектр - всього 20-30% від усієї палітри фарб, яку може вловити і розрізнити очей людини. Цей, трохи застарілий на сьогодні, стандарт динамічного діапазону відображення яскравості і кольору і називають SDR.

Сучасна техніка оснащена режимом HDR - функцією, яка на порядок збільшує передачу яскравості і кольору гаджетом, істотно покращуючи якість фото чи відеозапису. Завдяки цій функції, ви можете побачити більш яскраву і контрастну картинку, на якій колірна палітра розширена до 75-80%. Ця технологія дозволяє поліпшити зображення не тільки при фото (відео) зйомки, але і при відтворенні записаних файлів.

Як працює HDR?

Якщо говорити коротко, ця технологія, робить темне ще темніше, а світле - світліше. При цьому вона збільшує точність передачі вихідного зображення, роблячи його яскравішим і контрастніше.

Сам же принцип роботи цієї функції досить простий. Пристрій робить від 3 до 5 кадрів з різною яскравістю - від злегка засвеченного до затемненого. Потім ці кадри поєднуються в одне зображення з поліпшеними характеристиками яскравості і кольору. Саме ця поліпшена картинка буде відображатися на моніторі. Раніше фотографи і професійні відеооператори робили цю процедуру в ручному режимі, поєднуючи знімки за допомогою спеціальних програм. Сьогодні фото і відеотехніка вміє покращувати зображення в автоматичному режимі.

Для чого HDR застосовують в відеореєстраторах?

Відеокамери з цією функцією встановлюють в відеореєстратори для того, щоб отримувати відеофайли гарної якості при будь-яких умовах зйомки.

За останній десяток років автотехніка зробила величезний стрибок у розвитку. Сьогодні нікого не здивувати реєстраторами, які знімають з дозволом HD (1280х720), FULL HD (1920х1080), і навіть SUPER HD (2304х1296). Такий дозвіл дозволяє отримати зображення з хорошою деталізацією при рівному денному освітленні (ідеальний світ для зйомки - денний, але приглушене, коли сонце не сліпить об'єктив). Однак ідеальне освітлення буває не так часто. Взимку сонце відбивається від снігу, в результаті чого ви можете бачити яскраві відблиски на відео. Влітку кадри псує занадто велика контрастність між об'єктами, що знаходяться на освітлених ділянках і тих, що розташовані в тіні. Також високий дозвіл не рятує при зйомці в темний час доби або густий туман.

Функція HDR - це те, що витягне картинку як в занадто сонячну погоду, так і в нічний час. Вона здатна поліпшити деталізацію дрібних, але значущих предметів - номерів рухаються назустріч автомашин, дорожніх знаків, напівстертими дорожньої розмітки тощо У разі виникнення дорожньої пригоди, відео з широким динамічним діапазоном послужить водієві добру службу. У спірній ситуації кожна дрібниця має значення, так що чим більше деталей буде на зображенні - тим більше шансів у автовласника докопатися до істини і довести свою правоту.

Так що якщо у вас є вибір, купити реєстратор з високим динамічним діапазоном, або ж зі стандартним, беріть перший варіант. Такий пристрій заощадить вам час і нерви, які, як відомо, безцінні.

 
Рекомендуємо